8 X redenen om GEEN sorry te zeggen..

Sorry

Yep, GEEN sorry! Soms, meestal, is dat namelijk helemaal nergens voor nodig. Op de meest rare momenten hoor ik het mezelf zeggen: ‘Oh sorry,…’ ‘Sorry, maar…’. Er zijn momenten dat een sorry zeker en vast op zijn plek is, maar vaak mag je dat woordje best achterwege laten. Ben jij ook schuldig aan onderstaande voorbeelden?

  • Omdat je een momentje voor jezelf nodig hebt, even tijd nodig hebt om tot jezelf te komen en misschien simpelweg met een theetje op de bank wil bij komen van een hectische week. Als iemand je dan vraagt om hulp in de tuin, of misschien gewoon om samen iets leuks te gaan doen, mag je nog steeds nee zeggen. Leg gewoon uit dat je even tijd voor jezelf nodig hebt en bij die uitleg hoort geen sorry.

 

  • Je staat in een drukke winkel (zoals onze geliefde Primark) stil voor een kledingrek en iemand stoot in het voorbijgaan tegen JOU aan. Dan zeg jij dus geen sorry, je deed niks verkeerd!

 

  • Je krijgt tijdens werktijd een e-mail van een collega. In de mail wordt niks benoemd van een tijdsdruk of verwachting. Waarom zou je dan in het voorbijgaan of bij het koffieapparaat ‘sorry’ zeggen omdat je nog niet op de e-mail hebt geantwoord? Juist. Iedereen snapt dat jij geen uitzondering bent en dus meerdere e-mails hebt gekregen die dag. Let it go (maar antwoord wel een beetje tijdig dat mailtje).

 

  • Je hebt simpelweg een andere mening dan je vriend/vriendin/collega/zus, wie dan ook. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor het hebben van een andere mening. Leg wel even uit wat en waarom precies en wie weet komt daar wel een prachtige tussenoplossing uit.

 

  • In een overvolle kroeg. Ik heb wel eens avonden gehad waarop ik non stop sorry zei of schreeuwde. Want bij elke centimeter die ik bewoog, raakte ik wel iemand aan. Zolang je geen elle bogen uitdeelt of met je naaldhak drie keer op dezelfde voet bent gaan staan, hoef je niet per se sorry te zeggen. Dat gebeurt nu eenmaal. Het kan wel een mooie gespreksstarter zijn natuurlijk… ‘Sorry dat ik zo dicht op je sta maar…!’

 

  • Je gaat op vakantie, je hebt een nieuwe auto, je hebt gewoon heel veel geluk in één week. Niks geen sorry, genieten. En als mensen op een ietwat rare toon toch proberen een ‘sorry’ uit je te persen, dan zou ik het maar houden op jaloezie. Lekker laten gaan en hop dat vliegtuig, die nieuwe auto in.

 

  • Je hebt blauwe vinkjes veroorzaakt op Whatsapp en niet direct gereageerd. Dit is voor mij ook echt een verbeterpunt… Soms kun je gewoon niet direct reageren en daar is niks mis mee. Dus zeg gewoon: ‘Ik was even druk maar…’. Min de sorry!

 

  • Iemand probeert zijn of haar taak in je schoenen te schuiven, en dat komt echt niet goed uit. Dit kan op je werk zijn maar ook een afspraak over wie de boodschappen zou gaan halen. Als de afspraak al stond en het komt je écht écht niet uit, dan is dat zo. Jammerdebammer maar niks aan te doen.

 

Redenen om wel sorry te zeggen? Als je onbedoeld iemand hebt gekwetst, als je een belangrijke deadline hebt gemist of simpelweg spijt hebt van een bepaalde actie. Dan kun je sorry zeggen en dan is het ook op z’n plaats. Ik denk dat de sorry dan ook veel meer waard is, dan als je het iedere dag een aantal keer zegt.

 

Zo, dat staat zwart op wit. Kan ik het na een tijdje nog eens nalezen en mezelf op de vingers tikken.
Ben jij ook schuldig aan teveel sorry’s? Waarom doen we dat?

Tags: lijstje, sorry

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Gerda
  • July 4, 2015
  Reply

  Helemaal mee eens!
  Bovendien is sorry geen toverwoord toch ?

 1. Reply

  Top stukje, vind dat je hellemaal gelijk hebt met bovenstaande. Ik ben daarom ook gestopt met sorry zeggen. Maar ben ook gestopt met achter mensen aan hobbelen..kost je alleen maar nutteloze energie. Sorry not sorry toch 😉

  1. Reply

   Amen to that 😉

  • Els
  • July 4, 2015
  Reply

  Wat een leuk en leerzaam artikel. Je hebt helemaal gelijk!

 2. Reply

  Zo is dat! En als je teveel sorry zegt heeft het woord geen betekenis meer ;), dan is het eerder een stopwoordje geworden dan iets wat je echt meent.

  • Godelieve
  • July 5, 2015
  Reply

  Helemaal mee eens, ik ben er ook (grotendeels) mee gestopt. Het maak imho ook niks beter, leuker of anders 🙂

 3. Reply

  Mee eens! Maar om eerlijk toe te geven; Ik zeg sorry automatisch om ergens snel vanaf te kunnen zijn. Haha.

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares