Afscheid nemen

Afscheid nemen

Het is maandagavond en ik moet een keuze maken voor deze woensdag blog. Schrijf ik niks, want dat is de makkelijkste optie. Schrijf ik een blog over iets simpels, beauty gerelateerd? Of ga ik de uitdaging aan en schrijf ik over afscheid nemen? Want dat was het thema van afgelopen week, in mijn eigen leven.

Tranen met tuiten vandaag, om mijn eigen verdriet, maar nog veel en veel meer om het verdriet van anderen. Ik ben een watje als het gaat om definitief afscheid nemen en gelukkig (afkloppen!) heb ik het in die 28 jaar nog niet heel vaak hoeven doen. Maar als er dan zo’n moment is, dan breek ik. Ik probeer me minuten lang goed te houden en dan hoeft er maar een klank, een woord, of een snik van een ander lief persoon te zijn en ik ga weer.

Het verdriet van anderen en alles wat er komen gaat, ik wil het wegnemen en het ongedaan maken. De zorgen, de boosheid, de tranen, de onmacht en het gemis, kon het maar weggetoverd worden. Ik ben op een leeftijd dat je dit soort dingen waarschijnlijk niet meer moet denken. Verdriet kun je niet wegtoveren Daisy, je moet het simpelweg accepteren. Er voor anderen zijn, dat kan wel, tot op zekere hoogte.

In dit geval ben ik ervan overtuigd dat deze prachtige familie steun heeft aan elkaar en een weg zal vinden om om te gaan met het gemis. Ik heb altijd met veel bewondering gekeken naar de liefde die zij met zijn allen uitstralen en hoe deze lieve echtgenoot, prachtige vader, liefhebbende opa maar voor mij ook bijzondere oom een onmisbaar deel van de schakel was in dit familie geluk. Ik was er niet zo vaak, maar als ik er was dan kwam ik vol energie weer terug naar huis. Als klein meisje was ik er vaker en de positieve energie die ik van dit gezin kreeg, bleef vaak nog dagen bij me hangen.

Het komt wel goed, vind ik te makkelijk. Natuurlijk komt het niet goed, dit gemis is en zal blijven. Maar dat ze er samen een weg in gaan vinden, met alle prachtige herinneringen in het achterhoofd, dat weet ik wél zeker.

Ik hoop dat na verloop van tijd wanneer iedereen hier klaar voor is, de mooie herinneringen opgehaald worden. Met een lach, maar ook gerust met een traan, zolang ze maar hand in hand gaan. Want ik vergeet nooit meer hoe gezellig de verjaardagen waren in die grote woonkamer. Hoe gesteld hij was op zijn borreltje, maar nog veel meer op zijn kleinkinderen. Want als kleinzoon opa’s voetensteuntje 10 x heen en weer zoeven met de automatische bediening, dat mocht best. Zolang opa’s borreltje maar niet omviel. Ikzelf vergeet nooit hoe vaak er naar mij en mijn reuma gevraagd werd, al was hij zelf veel en veel zieker. Niet dat ik dan durfde te zeggen dat ik me niet zo goed voelde, maar het zegt zoveel over hoe hij was als persoon. Zorgzaam, dat woord viel vandaag ook geregeld en ik had het inderdaad niet beter kunnen verwoorden.

Ik laat de tranen nog maar even stromen, ik vind dat het mag. Huilen hoort bij mij en doe ik dan ook al dit hele stukje lang. Maar het is oké, het is deel van mij en deel van mijn verwerking. Wel hand in hand met die lach, toen ik zojuist de herinnering hierboven typte.

De moeilijkste periode voor deze prachtige familie begint nu pas en in gedachten ben ik erbij.

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Denk aan je meis. Sterkte 💋

  1. Reply

   Thanks 😘

 2. Reply

  Heel mooi geschreven! 🙂 Mijn mama is afgelopen november plots overleden en ik heb er ook iets over geschreven, wel pas enkele maanden later… Het is vreselijk om iemand dierbaar te moeten afgeven…

  1. Reply

   Ahw wat heftig Julie.. van je af schrijven kan heel goed werken, wanneer dan ook 😘 heel veel sterkte

 3. Reply

  Veel sterkte meid! Ik heb helaas wel vaak afscheid moeten nemen en vorige week ook weer een kaart gestuurd met mijn laatste woorden. En echt meid, of het nu de eerste of de twintigste keer is: het is altijd vreselijk moeilijk en verdrietig. Heel veel sterkte voor iedereen. Liefs

  1. Reply

   Dankjewel lieve Sabine! Jij ook sterkte hoor X

 4. Reply

  Gecondoleerd en veel sterkte! Je hebt het prachtig beschreven.

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

63 shares