Travel – 5 x Waarom ook jij absoluut een keer alleen op reis moet gaan

Alleen op reis

Zoals inmiddels wel duidelijk is, hou ik van reizen!

In 2007 ging ik voor het eerst alleen op reis. Ik was 18 en ging werken voor een reisorganisatie. Ik vertrok voor bijna twee maanden naar de Vendee in Frankrijk en was deel van het animatieteam voor kinderen op de camping. Een geweldige tijd die de toon heeft gezet voor mijn huidige reisgedrag!

Twee jaar geleden besloot ik om vrijwilligerswerk, met kinderen, te gaan doen in Oeganda. Ik was al jaren in de ban van Afrika en ik had ergens iets gelezen over Oeganda wat mijn interesse had gewekt. Ik leerde iemand (nu één van mijn beste vriendinnen!) kennen die dit al eerder had gedaan en de beslissing was snel gemaakt. Ik ging ook! Dit was ook de start van mijn blog. Mocht je geïnteresseerd zijn kun je hier beginnen met terug lezen wat ik in Oeganda allemaal heb gedaan. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit mijn mooiste ervaring ooit is geweest.

Begin van dit jaar vertrok ik in mijn eentje naar Gambia, ook hierover heb ik geblogd en dit kun je onder andere hier en hier teruglezen. Ik wou graag terug naar Afrika, kon geen medestander vinden en dus koos ik voor een relatief ‘veilig’ Afrikaans land waar het toerisme al leeft en waarvan de pakketreizen daardoor ook goed betaalbaar zijn.

In juni van dit jaar ging ik een cursus volgen voor mijn werk in de omgeving van Londen. Dit was hét excuus om alleen op een stedentrip te gaan en dus boekte ik mijn vlucht drie dagen eerder dan noodzakelijk en heb ik Londen verkent. Zoals je hier kunt lezen was ook dit een succes!

Ik vind het heerlijk, af en toe geniet ik van het alleen op reis gaan en het is me nog nooit tegen gevallen. Voor iedereen die twijfelt, ik geef je graag redenen om wél te gaan!

 • Jouw plan

Dit is echt reden nummer één om je boeking vandaag nog te maken. Wat is het (soms) ontzettend fijn om je geen zorgen te maken om wat je reisgenoot graag wil zien, of juist niet! Als ik zin heb ga ik een uitstapje maken. Heb ik geen zin, blijf ik lekker in het hotel / de buurt. Ik heb reuma en soms gaat het iets minder goed met me dan anders. Dit is niet altijd aan me te zien en soms ben ik het helemaal beu dit uit te leggen of me te verantwoorden. Dan is zo’n tripje op mezelf echt heerlijk!

Ga ik winkelen, kan ik net zolang ergens blijven hangen als ik zelf wil, ideaal! Het begint al met geen verantwoording afleggen als ik op Schiphol 100 rondjes loop in de luxe parfumerie…

 • Jouw bestemming

Eigenlijk begint het hier natuurlijk mee, alleen dit is stiekem ook wel een beetje lastig en daarom is dit nummer twee. Normaal gesproken praat je met iemand over alle opties die je hebt en hetgeen je graag zou zien en meemaken. Nu moet je zelf beslissen! Een luxe probleem… Internet is your best friend, zoek naar ervaringen en tips en ik weet zeker dat je de juiste keuze maakt.

 • Jouw ervaringen

Jij maakt de ervaringen en jij bent de enige die alles zal kunnen navertellen. Lastig, een beetje, maar mooi, dat zeker! Het is de kunst om je ervaringen over te brengen, met je verhalen en je foto’s. Of niet natuurlijk, want het is ook helemaal oké om dit lekker voor jezelf te houden. Zelf vind ik het heerlijk om bij thuiskomst iemand mee te nemen in mijn ervaringen en te hopen dat dit ook overkomt natuurlijk!

Traveling, it leaves you speechless, then turns you into a storyteller – Ibn Battuta

Oeganda - een school bezoekje
Oeganda – een school bezoekje
 • Me, myself & I

Je komt jezelf een beetje tegen.. ik denk dat ik op iedere trip wel een dip momentje heb gehad. De ene wat groter dan de andere, maar het hoort erbij. Je bent op jezelf aangewezen en op momenten dat je minder contacten maakt of hebt, ben je ook aangewezen op je eigen gedachtes.

Ik zie dit als iets positiefs en als iets wat iedereen een keer zou moeten meemaken. Ik raad dus ook iedereen aan om een keertje alleen op reis te gaan. Yes, you!

 • Trots

Dat durf ik best toe te geven. Na zo’n tripje ben ik best trots op het feit dat ik weer ben geweest en dat ik heb genoten! Dat ik wederom ergens een persoonlijke grens heb verlegd, meestal stel ik mezelf ook echt een doel in een reis. In Gambia was mijn doel om alleen uit te eten te gaan en me hier oké bij te voelen. Check. In Londen wou ik alleen naar een salsa feest, check! En geloof me, net voordat ik dit ging doen was ik ook echt niet blij met mezelf dat ik dit had verzonnen. Maar eenmaal daar en eenmaal terug in mijn hotelkamer, genieten!

PS: Je moet het jezelf natuurlijk niet al te makkelijk maken. Als jij ook graag eens alleen uit eten zou willen gaan en te leren je hier bij oké te voelen, moet je natuurlijk geen all inclusive resort boeken…

Gambia - Straatbeeld
Gambia – Straatbeeld

Rest me nog één ding te zeggen….GO!

Ben jij ook al eens alleen op reis geweest? Heb je nog een leuke tip voor mij?

Alleen op reis - Diyaata.com

Tags: reizen, travel

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Wauw, wat een mooie foto’s en wat een ervaringen! Ik heb zelf ook vaak alleen gereisd. Toen ik 16 was ging ik vaak een weekendje alleen naar Berlijn ofzo. Op mijn 18e ben ik vaak voor maanden alleen naar Curaçao gegaan. Inmiddels woon ik er 🙂

  1. Reply

   Jij hebt ook echt een bijzonder verhaal! Curaçao moet ook op mijn lijstje! 🙂

 2. Reply

  Ik ben op mijn 16e vijf weken alleen naar België gegaan, ook om te werken. Daarna heel wat zomers naar Ghana (still going haha), maar daar heb ik “familie” dus totaal niet compleet alleen. Drie weken terug was ik in mijn eentje een paar dagen in Berlijn. Ik hou er ook van!

 3. Pingback: Travel - Alleen (single) op reis - Tips en trucs - Diyaata

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares