Travel – Alleen (single) op reis – Tips en trucs

Alleen op reis, tips en trucs

Één keer eerder schreef ik al waarom het zo fijn is om in je eentje te reizen. Die blog vind je hier terug. Maar wat moet je nu wel en niet doen, als je eindelijk hebt besloten om er in je eentje op uit te trekken? Ik deel een aantal tips met je, die bij mij hebben gezorgd voor meer rust, goede ervaringen en fijne herinneringen.

  • Voorbereiding

Onafhankelijk van het land of continent waar je naar toe gaat, loont het om jezelf voor te bereiden op je reis. Niet alleen helpt dit je wanneer je er straks alleen voor staat, natuurlijk is de voorbereiding ook een deel van de voorpret!

Sluit je aan bij Facebook groepen van jouw bestemming, of eentje voor single reizigers. Kijk op Tripadvisor waar de leukste en toegankelijke eettentjes zitten en lees je in in de eventuele risico’s die je tijdens jouw reis kunt tegenkomen. Zijn er bijvoorbeeld veel zakkenrollers actief, wordt je op straat snel aangesproken en/of lastig gevallen en moet je rekening houden met muggen of ander ongedierte? Zorg dat je voorbereid bent! Als je met de juiste instelling de straat opstapt, kan het alleen nog maar meevallen. Wanneer ik als blonde vrouw met blauwe ogen door Turkije wandel, heb ik nog geen vijf minuten rust. Maar dat is okay, ik glimlach en zeg duidelijk dat ik geen interesse heb en dan heb ik regelmatig zelfs een lolletje met de verkopers / proppers. Ze hebben door dat je je weg kent (of niet, maar dan doe je alsof ;)) en laten je gewoon met rust.

Als ik alleen reis heb ik ook net wat meer ‘ehbo’ achtige dingen in mijn toilettas. Wanneer je namelijk niet fit bent (en dan heb ik het natuurlijk niet over serieuze dingen) heb je écht geen zin om ook nog eens in je eentje op zoek te gaan naar een apotheek waar ze je wellicht niet eens verstaan. Gewoon de basic spulletjes in je toilettas gooien dus. Better safe than sorry!

Natuurlijk is het ook gewoon ideaal om te weten wat je allemaal wilt gaan doen en zien wanneer je bent gearriveerd. Plannen maken!

  • Mensenkennis en intuïtie

Iedereen heeft een bepaalde portie mensenkennis in huis, gebaseerd op ervaring en gevoel. En die ga je nodig hebben! Het is niet alleen leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, het kan ook erg handig zijn. Hoe fijn is het om even zonder volle bepakking naar het toilet te kunnen, omdat je mensen hebt ontmoet waarbij je je spullen kunt achterlaten. En nee, dat doe je dus niet zomaar!

Ik durf te zeggen dat ik de afgelopen jaren wel heb leren aanvoelen wie ik wel en niet kan vertrouwen, als mens zijnde. Dat wil niet zeggen dat ik alles van die persoon hoef te weten maar dat betekent wel dat ik vrij snel door heb of iemand ‘goed’ of ‘slecht’ is. En dat is de basis!

Pas je eigen gedrag ook aan op die conclusies. Glimlach naar iemand óf juist niet, wanneer je gevoel je zegt dat er iets niet okay is. Wordt je ergens naar binnen gepraat maar zegt je gevoel nee? Blijf dan vasthouden aan dat gevoel en bedank vriendelijk maar duidelijk terwijl je doorloopt. Dit is JOUW vakantie, je bent er niet om anderen te plezieren en dus moet het gewoon goed voelen.

  • Een beetje lef

Om in je eentje een geslaagde vakantie te vieren, moet je toch wel een beetje lef hebben. Allereerst om het feit dat je überhaupt alleen vertrekt maar ook op locatie moet je af en toe een gokje wagen. Alleen uit eten gaan is in eerste instantie altijd kut, trust me. Maar hoe kut is het om heel je vakantie op je hotelkamer te zitten of fastfood te eten? Precies, dat is nog veel erger. En dus, moet je die drempel even over stappen.

Alleen uitgaan is in eerste instantie ook geen feestje. Ik neem mezelf altijd voor om gewoon ‘een rondje te gaan wandelen’ en als het dan uitdraait op een drankje doen of een érg gezellige avond, dan is dat mooi meegenomen! Bevalt het niet, dan loop je gewoon je rondje en ben je toch nog even weggeweest. Persoonlijk beland ik altijd in vreemde of gezellige situaties.

Excursies, daar heb ik persoonlijk minder moeite mee dus ik vind excursies een goede start van een vakantie. Je hebt iets te doen, er is iets te zien, je wilt foto’s maken en genieten. Geen zorgen dus om het feit dat je ‘alleen’ bent. Bovendien heb je vrijwel altijd aanspraak tijdens zo’n excursie, mensen vragen aan je of je alleen reist en vinden dat eigenlijk alleen maar stoer. Doen dus!

Zonder een gezonde portie lef (don’t overdo it…intuïtie!) heb je hoogstwaarschijnlijk een vrij saaie vakantie te pakken en dat wil je niet.

Alleen op reis, tips en trucs - diyaata.com

  • Back up plan

Stel, je vind het verschrikkelijk. Je voelt je niet veilig op straat, je vind geen gezellige of mooie plekken om te bezoeken, ontmoet geen leuke mensen en je dreigt in de paniek te raken. Dan is het prettig om een ‘back up’ plan voorradig te hebben. En dat is heel simpel; zorg ervoor dat je jezelf kunt vermaken waar je ook bent. Zorg voor leesvoer, goede muziek, een spelletje op je telefoon, offline Netflix films of voor mijn part een kleurboek (is bij mij al eens mee geweest, maar gelukkig niet hoeven gebruiken!). Daarmee kun je je waar dan ook vermaken, in een fijne hotelkamer of in een lobby van een hotel. Feit blijft dat je niet hoeft te werken, geen badkamer hoeft te poetsen en geen andere druk voelt. Niemand die jouw vakantie kan afpakken!

Overigens is mij dit nog NOOIT overkomen. Maar dat back up plan is wel altijd aanwezig ;).

  • Let it go

En dan rest mij nog één tip: laat alles op je af komen en geniet van je vakantie. Nieuwe indrukken, nieuwe ervaringen, prachtige foto’s en gave ervaringen. Alles zorgt ervoor dat jij rijker naar huis komt dan dat je vertrok. Niets te verliezen dus wat let je nog? Op zoek naar die juiste bestemming en boeken maar!

 

 

 

 

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 shares