Column – Over Kizomba dansen en de vooroordelen

Dansen Kizomba Vooroordelen - Diyaata.com

Sinds een tijdje dans ik weer. Niet alleen op feestjes, maar ook op woensdagavond sta ik weer twee uur op de dansvloer tijdens dansles. Kizomba en Urban Kiz, daar waag ik me aan. We leren de leukste pasjes en choreografieën, we leren écht te luisteren naar de muziek.

Ik ben geen natuurtalent maar ik heb zeker ritmegevoel. Ik hou van de muziek die wordt gedraaid en kan daar rustig op weg dromen, zowel op de dansvloer als thuis in de woonkamer. De muziek, de dansstijl, het ritme, de redenen dat ik Kizomba dans.

Ik sta op een festival waar ik normaal gesproken nog niet zo snel zou komen, er wordt namelijk alleen Urban Kiz en Kizomba gedanst en dat ben ik natuurlijk nog aan het leren. Ik kom in gesprek met iemand, die er niet is om te dansen en niet door heeft dat ik wel bekend ben met en in het Kizomba wereldje.

Ja ik weet het niet hoor, zijn de mensen hier allemaal onder invloed, of wordt er veel gedronken?

Ik knik begrijpend, heel verwarrend allemaal. Ze kijkt alsof ze er behoorlijk van in shock is, dus ik bied een luisterend oor.

Het is allemaal wel erg intiem, ik heb net wat mensen zien dansen, nouuuu dat is wat hoor!

Ik besluit nog heel even aan te horen wat de vooroordelen over dit (mijn?) wereldje zijn, gewoon omdat het kan. Ik zie er niet uit als een ‘typische’ Kizomba danser en dat maakt dat ik volledig in vertrouwen wordt genomen in dit stukje bevooroordeling.

Eigenlijk is het gewoon droogneuken, wat hier gebeurt.

Ah.. de welbekende dooddoener wordt erin gegooid Het ‘droogneuken’, oftewel, Kizomba voor dummies. Ik besluit dat het tijd is om mijn ware aard te onthullen. En dus spreek ik de legendarische woorden:

Ik dans het zeg maar ook.

Stilte. Er volgt een paar seconden stilte waarin hoogstwaarschijnlijk wordt nagegaan wat er allemaal precies gezegd is, tijdens ons gesprek de afgelopen paar minuten. Tijd om mijn woorden nog een beetje kracht bij te zetten:

Er wordt hier vrij weinig alcohol gedronken. Velen hebben er letterlijk een hele dag sporten op zitten, vol met workshops. Als er ruimschoots bij gedronken zou worden, zou iedereen binnen no time gevloerd zijn. Het gaat hier niet om alcohol, het gaat hier om het dansen. De danspassen zijn ook echt niet allemaal even simpel.. het is veel meer dan intiem dansen.

Stilte.

Juist ja

Het gesprek loopt ten einde. We liggen niet meer op één lijn. Het is altijd weer bijzonder om te horen hoe men soms denkt over deze prachtige, van oorsprong Angelose, dans. Er wordt niet meer beseft hoeveel passie voor het dansen hier te zien is, en hoeveel uren van oefenen en luisteren naar de muziek hieraan voorafgegaan is. Want ook al dans ik uit onzekerheid nog vrij weinig op dit festival, ik geniet. De passie straalt van alle dansparen af en hoewel ik af en toe ook vind dat er wel íets meer kleding gedragen mag worden, doet dit niets af aan de Kizomba of Urban Kiz op zich. Die is namelijk prachtig en alleen al toekijken en luisteren, maakt het een fijne avond.

Hopelijk heb ik een heel klein beetje invloed gehad op het denkbeeld over deze prachtige dansstijlen. En zo niet, dan heb ik me alsnog vermaakt tijdens dit gesprek.

Het verbreden van je horizon, vragen stellen en niet direct veroordelen, blijken weer mooie eigenschappen te zijn.

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 shares