DIY – Een sleutelhanger of tassenhanger maken – Cadeau tip!

Sleutelhanger

Met de feestdagen op komst, ja ik kijk graag vooruit, leek het me een leuk idee om een keer een ‘do it yourself’ te posten. Iets simpels, want zo handig ben ik nu ook weer niet. Een creatieve uitspatting die iedereen kan, een sleutelhanger of tassenhanger maken!

Een sleutelhanger of tassenhanger is een leuk cadeautje voor in de Sinterklaas surprise of als kleinigheidje onder de kerstboom (of door de brievenbus!). Of eh, lekker voor jezelf natuurlijk.

Wat heb je nodig?

 • Een sleutelring. Ik had deze toevallig nog liggen maar ze bestaan natuurlijk in alle soorten en maten! Het is wel nodig dat er aan de ring een soort ‘aanhang’ stukje zit, want je versiersels direct aan de ring zelf hangen is natuurlijk niet handig.
 • Tangetjes. Ik heb twee verschillende gebruikt waarvan sowieso een platbek tang noodzakelijk is. Zorg ervoor dat het geen kniptangen zijn want dan is je creatie snel verleden tijd.. De tangen die ik gebruikt heb zijn speciaal voor het maken van sieraden en kosten echt niet zo veel. Volgens mij heb ik ze destijds bij de Xenos gekocht en ze komen ook vaak van pas bij het herstellen of vermaken van bestaande sieraden.
 • Ringetjes. Deze heb je nodig om de kralen en bedels op allerlei manieren vast te kunnen maken. Het werkt het fijnste als je een grote en een kleine variant hebt.
 • Ketting deeltjes. Tegenwoordig liggen deze, net als de ringetjes, in zo wat elke dump zaak en kosten ze echt niet meer zoveel. Uiteraard kun je ook gewoon een oude (of goedkope) ketting uit elkaar halen!
 • Kralen, bedels en/of linten. Versieren maar! Eigenlijk kun je hier alles voor gebruiken, stukjes uit oude sieraden of leuke bedeltjes die je ooit ergens op de kop hebt getikt. Ik denk dat het ook heel leuk kan zijn om bijvoorbeeld verschillende knopen te gebruiken. Lintjes kunnen zelfs de lintjes zijn die je uit je nieuwe shirt hebt geknipt (want irritant) en in de winkel gebruikt werden om het shirt aan de hanger vast te maken.
 • Nylon draad, om kralen aan te rijgen.

 • Optioneel: als je voor lint kiest, kun je een zelfde soort bevestigings kraaltje gebruiken als ik (zie onderstaande foto’s). Maarre, knopen kan natuurlijk ook!
 • Optioneel: knijpkralen. Dit zijn kleine kraaltjes die je gebruikt om een reeks kralen aan je nylon draad mee vast te zetten. Je knijpt ze plat en hierdoor stoppen de kralen met verschuiven en ‘glijden’. Heb je deze niet? Een flinke ingewikkelde knoop werkt vast en zeker ook!
 • Optioneel: sterke lijm om het uiteinde van je kralen rijtje en het nylon draad extra goed vast te maken.

DIY sleutelhanger

Stap 1

Bedenk in welk kleurenthema jij jouw hanger wilt gaan maken. Ik heb voor mijn eerste hanger gekozen voor roze, wit en zilver. Lekker girly! Ik heb wat lintjes, kraaltjes en bedeltjes bij elkaar gezocht die mij leuk leken om te gebruiken. Uiteindelijk heb ik nog wat dingetjes verandert, maar de basis was er.

Stap 2

Ik vond het fijn om te beginnen met het lint, zodat ik kon zien hoe dit eruit zag aan de hanger en hoeveel ‘plaats’ het in nam. Het roze lintje had al kraaltjes eraan vast en ik besloot ook kraaltjes aan het witte lintje te rijgen. Onder de kraaltjes legde ik een simpele knoop om te voorkomen dat ze er af vallen.

Om het lint aan de ring vast te kunnen maken gebruikte ik een bevestigingsstukje (geen idee hoe dit heet, sorry guys) wat hiervoor bedoelt is. Dit schuif je over het lint en vervolgens knijp je het stevig dicht met de platte tang. Knopen kan ook!

DIY

Vervolgens maakte ik dit vast aan het grotere ringetje waarmee het geheel later aan de sleutelring werd bevestigd.

TIP: om een ringetje open te maken gebruik je twee tangetjes. Het ene uiteinde van het ringetje schuif je van je af, het andere naar je toe. Je maakt het ringetje dus zijwaarts open. Als je het ringetje simpelweg van elkaar af trekt, heb je sneller kans dat het ‘lam’ wordt of breekt. Ook is het nu gemakkelijk weer terug in model te duwen en sluit het nog perfect.

Stap 2

Dit is de makkelijkste manier om je hanger te versieren! Je pakt een ketting deeltje en met behulp van de kleine ringetjes maak je hier de bedels aan vast. Super easy!

DIY

Dit is wat mij betreft de simpelste manier om je hanger te vullen. Binnen enkele minuten heb je super leuke bedels aan de sleutelhanger bevestigd en ziet het er erg professioneel uit 😉 Met een grotere versie van het ringetje maak het ketting deeltje (weer) vast aan de sleutelhanger.

Stap 3

Ik ben erg into kralen en dus vond ik het leuk om een klein rijtje kralen te rijgen en aan de hanger vast te maken. De onderste kraal gebruikte ik als een soort ‘stopkraal’ door het nylon draad er meerdere keren doorheen te halen en een paar stevige knopen te leggen. Hier is vast een betere manier voor, maar onder het motto ‘vast is vast’ vind ik dit ik een prima oplossing! Het nylon draad is natuurlijk doorzichtig en zie je dan ook amper.

Na het rijgen van de gekleurde kralen heb ik als laatste een knijpkraal aan het draad geregen. Door het nylon draad hier dubbel doorheen te halen, creëerde ik als het ware een lusje. De knijpkraal knijp je dicht met de platbek tang waardoor de kralen op hun plek blijven en je het lusje met behulp van een ringetje vast kunt maken aan de sleutelring. Knijpkralen kosten echt drie x niks en ik vind dit wel een fijne en mooie manier om de boel vast te maken.

Toch geen knijpkralen in je bezit? Dan zou ik het draad gewoon om de hanger binden, terughalen door de laatste kraal die je hebt geregen en vastknopen op dezelfde manier als ik de begin kraal heb vast gemaakt.

DIY

Zoals je ziet heb ik nog een kettinkje toegevoegd en hier nog een bedel en een schelpje aangehangen. Deze methode is zo simpel dat ik het de perfecte manier vond om mijn hanger compleet te maken 😉

Klaar!

Ik vond het resultaat met vier hangertjes precies goed, al zou één extra hangertje ook nog kunnen. Het ligt er ook een beetje aan waar je de sleutelhanger voor wilt gebruiken. Is het voor een sleutelbos dan zou ik het allemaal vrij kort en niet te druk houden (praktisch). Is het voor aan je tas en moet de hanger juist een blikvanger worden? Dan kun je lekker losgaan en de sleutelhanger vol hangen met leuke creaties.

Ik heb voor de zekerheid nog wat lijm aangebracht op de bevestiging van de onderste kraal uit het rijtje en op de knijpkraal, omdat deze het meest te verduren krijgen tijdens het dragen.

Geloof het of niet maar ik kreeg de smaak te pakken en heb nog een hanger gemaakt in zwart, wit en zilver. Deze is wat korter en ‘chiquer’ geworden.

DIY

 

Zijn ze niet gaaf geworden?! Laat het me even weten als je ook aan de slag gaat, vind ik leuk!

PS: de foto’s zijn niet zo helder geworden, helaas. Het licht in mijn hobby / werk kamertje is niet zo goed en als ik beneden ga knutselen, dan helpen Jack en Jessy mee! No good 😉

PS2: Op eBay (klik hier voor de dummy uitleg) en AliExpress kun je ook hele leuke en goedkope kralen en bedels vinden!

 

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Gerda
  • October 16, 2016
  Reply

  Mooi zijn ze ?

  1. Reply

   Ja he 😀

 1. Reply

  Deze zijn erg leuk!

  1. Reply

   Dankjewel! Iets om te onthouden? 🙂

  • Emma
  • October 30, 2019
  Reply

  Superleuk. Ik was bezig met tassenhangers en wilde nog even mijn geheugen opfrissen voor ik alles werkelijk vast ging zetten met linten en ringetjes.
  Overigens, als je knijp-sluitinkjes hebt, zijn veren ook leuk om eraan/ertussen te hangen. Zeker als de bos wat voller moet worden.

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 shares