Lifestyle – Leren over thee en een eigen theemelange maken

Theemelange maken

Afgelopen zaterdag was het tijd om nieuwe kennis op te doe. Ik ging op pad om weer eens een evenement van Suffe Tutten bij te wonen, dit keer een workshop in Kapelle om mijn eigen theemelange samen te stellen. Deze workshop werd gegeven door Charlotte Timmerman, Theesommelier.

Theesommelier

Thee watte? Precies, dat is ook wat ik dacht toen ik dit woord voor het eerst hoorde. En gelukkig was dat dan ook het eerste wat Charlotte aan ons uitlegde toen we met z’n allen hadden plaatsgenomen aan de leuk opgemaakte tafel op het dakterras.

Een Theesommelier is eigenlijk een vergelijkbaar beroep als een Wijnsommelier voor wijn of een barista voor koffie. Het is iemand die zich gespecialiseerd heeft op dat gebied, een sommelier kan het verhaal achter het product vertellen. Charlotte is Theesommelier en weet dus waar de thee vandaan komt, hoe deze geoogst wordt, hoe de verschillende theeën smaken, welke snacks je het beste kunt combineren met thee en wat bijvoorbeeld de juiste water temperatuur is bij het zetten van de verschillende soorten thee. Charlotte heeft een opleiding tot Theesommelier gevolgd en is dit jaar ook op reis geweest naar Japan om de theevelden te zien en haar kennis te vergroten.

Theemelange maken
Charlotte aan het woord

De verschillende soorten basis thee

Charlotte liet ons kennismaken met de drie pure basis theeën die wij later konden gebruiken voor het maken van onze eigen thee melange.

  • Golden Yunnan, zwarte thee uit de provincie Yunnan in het zuidwesten van China.
  • Gunpowder, groene thee die zijn naam dankt aan de strak opgerolde blaadjes die op kogels lijken.
  • Bai Mu Dan, een witte thee uit Fujian, China.

We kregen allemaal een kopje van iedere thee, uiteraard op de juiste watertemperatuur gezet. De zwarte thee en de groene thee waren niet zo mijn ding en dat wist ik stiekem ook al. Witte thee daarentegen vind ik wel lekker en dat werd dan ook de basis van mijn eigen theemelange!

Theemelange

Om tot een eigen theemelange te komen, kon je één of maximaal twee basis theeën uitkiezen om die vervolgens te personaliseren naar je eigen smaak. Op tafel stonden verschillende ingrediënten zoals bijvoorbeeld sinaasappelschil, gedroogde appelstukjes, lavendel, rozenblaadjes, blauwe bes en limoengras. Zelf vond ik het wat lastig om de juiste keuzes te maken want mijn favoriete thee is rooibos en één van de eerste dingen die we leerden was dat rooibos geen thee is. Ai!

Vriendin Dymfna was er ook bij. Even ruiken…!

De wind zorgde ervoor dat de thee me helaas letterlijk om de oren vloog, maar uiteindelijk heb ik een mooie mix gemaakt in het leuke weckpotje wat we hiervoor kregen.

Info

Charlotte is van alle (thee) markten thuis en verzorgd dus theeadvies, theetrainingen, theeproeverijen en theeworkshops. Voor meer informatie kun je terecht op haar website.

Ik vond het heel interessant om meer te leren over thee en de verschillende soorten die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Wel denk ik dat de workshop gebaat zou zijn met meer interactiviteit. Bijvoorbeeld het raden van de verschillende theesoorten, of het samen bespreken van de huidige favoriete thee en daardoor komen tot de perfecte persoonlijke theemelange.

Zelf ben ik door het wiel met de verschillende smaken nu erg benieuwd geworden naar noten thee. Die staat dus op m’n lijstje om binnenkort eens te gaan scoren!

Charlotte en de Suffe Tutten, dankjewel voor deze leerzame middag! Ik ben weer een stuk wijzer geworden! Voor meer Zeeuwse evenementen en uitjes georganiseerd en/of geïnitieerd door de Suffe Tutten kun je ook terecht op de website.

Theemelange maken

 

*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Suffe Tutten en Theesommelier Charlotte Timmerman.

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 shares