Boekentip – Recensie – Een Keukenmeidenroman van Kathryn Stockett

Keukenmeidenroman

Eindelijk heb ik de tijd genomen om weer eens een prachtig boek uit te lezen. Ik las ‘Een Keukenmeidenroman’ van Kathryn Stockett en vertel jullie hier graag meer over.

Als Dwarsliggerambassadeur kijk ik altijd graag even bij de Dwarsliggers in een boekenwinkel en daar stond ook ‘Een Keukenmeidenroman’ bij. De titel alleen lonkt al, vind je niet? De cover van het boek laat een klein blank meisje zien wat op een stoel staat om te helpen bij de afwas.

Deze roman speelt zich af in de jaren zestig, in Mississippi, waar de Apartheid nog heerst en donkere vrouwen worden aangenomen tegen lage lonen om te zorgen voor de kinderen van de rijke blanken. Zodra ik een paar pagina’s had gelezen dacht ik, maar ik ken dit verhaal. Ik heb namelijk de verfilming van dit boek gezien, ‘the Help’. Omdat de titel van het boek niet direct matcht met de filmtitel, had ik die link eerder nog niet gelegd. Misschien past de filmtitel nét iets beter bij het verhaal dan de boektitel.

Rassenscheiding, de Apartheid, ik heb hier al best veel over gelezen en gezien (zelfs over geschreven) en ik blijf me iedere keer weer verbazen over dit tijdperk. Misschien wel des te meer, omdat het allemaal helemaal niet zo lang geleden is. In de jaren zestig behandelden de blanken in Mississippi de donkere mensen dus echt nog als minderwaardig. De Apartheid in Zuid Afrika is zelfs pas in de jaren negentig afgeschaft, bizar!

In dit boek is er een drietal vrouwen wat klaar is met dit allesbepalende racisme. Zij ondernemen actie want zij zijn van mening dat er meer overeenkomsten tussen hun zijn, dan verschillen. Skeeter is één van deze vrouwen. Ze is blank en wil graag schrijven over dingen die er toe doen. Ze besluit de verhalen van de hulpen op papier te gaan zetten, en dit alles in het diepste geheim. De hulpen Aibileen en Minny helpen haar, en nemen hierbij de nodige risico’s. Als er iemand achterkomt waar het drietal mee bezig is, kunnen de consequenties groot zijn.

Ik voelde me direct verbonden met Skeeter, de passie voor het schrijven, het opkomen voor minderheden, ik voelde heel erg met haar mee en kon me haar acties zo goed voorstellen. Misschien ook daarom dat ik dit boek heerlijk vond weg lezen, ik wilde weten hoe het de vrouwen zou vergaan en of het boek (met succes?) uitgegeven ging worden. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit het oogpunt van deze drie vrouwen. Je leest hoe Skeeter moeite heeft dit geheim met zich mee te dragen in de wereld van de ‘blanken’ en je leest hoe de donkere vrouwen hun dagelijkse werk blijven verrichten, waar ze dagelijks te dealen hebben met het racisme.

Omdat ik zo weinig tijd heb (of maak…) om te lezen, is het Dwarsligger formaat ideaal voor me. In bed hoef ik dan geen groot zwaar boek vast te houden en lees ik met gemak een paar bladzijdes of hoofdstuk weg. Ook wanneer ik op reis ben, is dit formaat perfect. De Dwarsligger kost momenteel nog maar 12,99 euro en ik raad je dit boek van harte aan, ook wanneer je de verfilming al hebt gezien.

[bol_product_links block_id=”bol_59b3c89658c78_selected-products” products=”9200000021843292″ name=”Keukenmeidenroman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 shares