Een lesje taxi’s 

Terug uit Gambia en trots om te zeggen dat ik na 2 vakanties aan de Smiling Coast, bijna het taxi systeem snap! Hierbij mijn verslag en de tips van een leek.

Stap 1, kies een taxi categorie

1. Toeristen taxi, kleur groen en logischerwijs zijn de opstappunten alleen te vinden in de toeristen gebieden. Zijn het duurst van allemaal maar hebben vaste prijzen en berekenen automatisch ook 2 uur wachttijd. Dus, ga je shoppen in Serrekunda dan wacht de chauffeur op je en voor een paar honderd dalasi meer heb je ook een gids erbij. 

2. De gele taxi’s. Ik weet niet of deze een naam hebben maar ze zijn dus geel. Deze taxi’s mogen niet de Senegambia strip op want dit is het gebied van de toeristentaxi. Zoek je dus een gele taxi, die aanzienlijk goedkoper is, moet je net buiten de strip zijn of gewoon ergens langs de weg gaan staan zwaaien.

Wel aan de goede kant gaan staan, denk in bus stijl! Oja de prijs, dat is onderhandelen. 

3. De bush taxi. Een busje, vol is vol bestaat niet en het kost 3 x niks. Ik persoonlijk word al claustrofobisch als ik ze voorbij zie scheuren en durf alleen mee als de voorstoel vrij is.

Stap 2, schrik niet van toeteren en licht signalen

Echt, doe het niet. Toeteren betekent maar 1 op de 10 x dat er echt iets aan de hand is. Opzij springen bij het toeteren is levens gevaarlijk. Meestal betekent het dat er een plek over is in de taxi, of je mee wil. Het kan ook betekenen dat ze de bocht om komen, pas op! Toeteren gebeurt ook als er iemand ‘irritant’ doet, maar das nogal snel…

Lichten? Die gebruiken ze om dezelfde redenen als hier boven. Of ze gebruiken ze niet omdat ze bang zijn je te verblinden, waardoor je je suf schrikt als de auto ineens voor je staat. Maar dat was dus goed bedoelt, dat je het even weet. 

Stap 3, improviseren

Is er aan de binnenkant van de autodeur geen handgreep, pak dan zonder aarzelen het raampje vast om de deur dicht te slaan. No problemo. Stappen er nog 2 mensen in op dezelfde achterbank met jou, opschuiven maar, het past namelijk al-tijd… Ga er niet vanuit dat alle taxi’s direct naar de eindbestemming rijden. Sommige lijken alleen rechtdoor te gaan en dan is er een soort ‘overstap systeem’. Onder het mom van, iedere meter is er 1, just go with the flow (en neem een waaier mee voor als je midden in de zon op de volgende taxi moet wachten…).

Stap 4, free massage

Hobbels zijn er heel veel. Er is meer off road dan on road. Verzet je er niet tegen want dat is funest voor je rug. Wederom, go with the flow en geniet van de ‘ free massage’. 

Stap 5, geniet
Geniet van de keiharde reggae muziek of praatprogramma’s met levenslessen op de Gambiaanse autoradio. Kijk om je heen en verbaas je over de enorm grote knuffels die voor het raam hangen, de stukken auto die letterlijk missen , je uitzicht en en de originele looks van je taxi chauffeur.

Staat er ‘s avonds laat een kindje op de taxi standplaats met een schaal zelfgemaakte baksels, glimlach dan vriendelijk… dit jongetje of meisje hoopt waarschijnlijk op een gratis lift naar huis. Naar zijn of haar bed, waar hij of zij allang in had moeten liggen.. En als je dat hebt geregeld, dan kun je echt verder genieten van je vakantie. 

Tags: gambia, taxi, thegambia, tips

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Gerda
  • April 16, 2015
  Reply

  Hihi, ik snap het nu ?

  • Ehsaan
  • May 19, 2015
  Reply

  Haha zou lullig zijn als je kleurenblind bent.
  Een gratis massage is mooi meegenomen ?
  Bedankt voor de uitleg

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares