10 X geen dorpsmeisje meer..

Dorpsmeisje

Tot mijn 16e heb ik in Wolphaartsdijk gewoond. Wolphaartsdijk, een Zeeuws dorp (ook wel ‘Wolfersdiek’ genoemd) met iets meer dan 2000 inwoners (pst, schatting, Wikipedia was namelijk niet meer geupdate sinds 2010..oeps). Leuk hoor, als kind. Ik was een dorpsmeisje. Bomen om in te klimmen, bosjes om hutten in te bouwen, rondjes fietsen met vriendinnen; bestemming onbekend en in de zomer als bestemming de ‘Meerkoet’ aan het Veerse Meer.

In de vakanties met mam en broer met de bus naar de ‘grote stad’ oftewel Goes. Winkelen, mensen die ik niet kende, ik vond het prachtig. Toen kwam de middelbare school tijd. Dat was iets minder tof. Dat betekende, van huis tot school, 10 kilometer fietsen met volle bepakking, oftewel: loeizware boeken in een rugtas achterop. In de zomer ook nog best oké, gezellig, ik werd bruin, op het gemakje. In de winter helemaal niet tof, regen, wind, sneeuw, een onmogelijk lang stuk met niets dan weiland en/of landbouwgrond. Een enkele verdwaalde boom maar lang niet genoeg om die enorme tegenwind tegen te houden. Terwijl ik op school was, draaide de wind gewoon weer. Wederom tegenwind.

Stappen, was niet handig. Ouders moesten ons brengen en halen want zo laat nog op de fiets en zeker terug fietsen midden in de nacht was natuurlijk geen optie.

Terug van school, en dan? Even een terrasje doen zat er niet in, een boodschap halen? Ja bij de supermarkt en dat was het dan wel. Mijn afkeer van het dorp werd steeds groter. Gelukkig hadden onze ouders hetzelfde en dus, halleluja, verhuisden we alsnog naar Goes. In mijn examenjaar, dat dan weer wel. Vervolgens verhuisde ik naar (ons mooie) Breda voor mijn studie en nu ben ik terug in Goes.

Ik ben erover uit, terug naar een dorp verhuizen is niets voor mij.

Hoe ik dat zo zeker weet? Ik deel graag mijn 10 redenen met je!


 

 1. Mijn beauty verslaving is geen lang leven bekoord op een dorp. De beste beauty buy die ik daar kan scoren is een pot Nivea, je weet wel, die blauwe pot.

 2. Terrasjes doen. Ik hou van terrasjes doen. Jouw dorp heeft wel een terras zeg je? Komen daar ook minimaal 20 onbekende mensen langs in 5 minuten? Dat bedoel ik. Met een terrasje doen, bedoel ik ook mensen kijken, duh.

 3. Fashion? Ik ben er niet helemaal in thuis maar ehm.. lange kousen, vormeloze rokken en hoedjes, no thanks. Schoenen zijn er wel hoor, van die gezondheidssandalen met inlegzolen… kuch.

 4. Een drankje, een dansje doen. Veel makkelijker op de fiets, of in ieder geval binnen 10 minuten op locatie. ‘Dais kom je ook naar 25+ vanavond?’ SURE!

 5. Gordijnen die opzij schuiven. Ik kan er niet tegen. De eeuwige sociale controle, het hele dorp dat weet wat je uitvreet. Als ik iets wil delen, zet ik het wel op mijn blog!

 6. Ooit een supermarkt op zondag open gezien op een dorp? Just saying, mijn planning is niet altijd perfect. De optie dat boodschappen doen op zondag kán, heerlijk!

 7. Een treinstation. Ik weet het, die dorpen bestaan wel, maar Wolfersdiek heeft er geen hoor. En de bus? Ging destijds eens per uur en is inmiddels al regelmatig afgeschaft en teruggekomen.

 8. Dorpsfeesten. Yep ik vond het prachtig als kind, Koninginnedag en het Sinterklaasfeest. Maar er hangt wel ergens een soort ‘verplichting’ aan, of je word in ieder geval gevraagd of je ook komt of waarom je er niet was. Wij hebben hier ook heus Sinterklaasfeesten en Koningsdag evenementen. Maarre, niemand die me raar aankijkt als ik er niet was! Het is een ‘optie’.

 9. Natuur? Ja prachtig.. maar die hebben we aan de rand (en zelfs in het midden) van de stad ook hoor. En ik rij er liever naar toe, naar die natuur, als ik moet kiezen. Ik heb het namelijk minder nodig gedurende de week dan die winkels!

 10. Ons kent ons… Hoe is het nu met je moeder? En je broer? Oh en je vader, ook alles goed? Ik zag laatst je opa en oma nog! Oh en je hebt een nieuwe vriend hoorde ik…? Zo.. hij komt uit Londen? Goh dat is zeker wel lastig… Leuk hoor, als je de mensen die dit vragen ook daadwerkelijk kent. Zo niet, op z’n dorps dus, SHUT UP!


Ohja, ik wil niemand beledigen met bovenstaande, uiteraard. Ik ben zelfs heel blij dat er heel veel mensen ook wél van dorpjes houden.

Het leven in de stad vind ik namelijk leuk maarre, dat hele drukke a la Amsterdam, hoeft nu ook weer niet! Lastig? Mwoah.. 😉 Laten we ons vooral blijven verspreiden!

En jij? Ben je een dorps- of een stads lady? Tell me!

Volg je Diyaata al op Facebook en/of Instagram? Nee? Doen! De links vind je rechts in het menu, gezellig!

 

Tags: dorp, lijstje, stad

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Ik kan me daar allemaal wel in vinden. Ik woon nu in een stad die toch ook wel dorps aandoet, ondanks dat het best een grote stad is. Heerlijk vind ik het terwijl ik altijd in Amsterdam heb gewoond. Ik ben net terug uit Londen en vond dat dus echt veel te groot.

  1. Reply

   Jaa dat heb ik ook een beetje nu! Maar gelukkig wel winkels etc dichtbij!

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares