Food – Écht knapperige geroosterde kikkererwten uit de Actifry (of oven)

Geroosterde kikkererwten

Pas geleden ging mijn Actifry kapot. En ik was zacht gezegd niet blij want een Actifry is niet goedkoop en ik begon net creatiever met dit apparaat te worden. Thank god kwam ik erachter dat ik nog een paar maanden garantie had en dus vandaag een recept met dit toffe apparaat, écht knapperige geroosterde kikkererwten!

Actifry

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen, of zelfs geprobeerd, geroosterderde kikkererwten als gezond tussendoortje. Ik ook, want ja, een gezond alternatief voor borrelnootjes, me like! Ik probeerde dit eerder in de oven en het werd een zompige zooi, echt géén alternatief voor borrelnootjes if you ask me. Maar ik las een nieuw recept met de Actifry en heb het nog een nieuwe kans gegeven.

Het mooie aan de Actifry is, dat deze een draaiarm heeft. Met als groot pluspunt, dat je de kikkererwten (of wat je er dan ook instopt) niet zelf hoeft te keren. Top! Uiteraard kun je het wel gewoon in de oven doen maar dan denk ik dat je halverwege (of zelfs een aantal keer) de kikkererwten moet omhusselen om ze goed krokant te krijgen.

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten:

  • Een blik kikkererwten (anders moet je gaan weken enzo, gedoe!)
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Chilipoeder
  • Zeezout
  • Olie (ik gebruikte rijstolie)

What do to

De kikkererwten laat je goed uitlekken in een vergiet, een aantal keer goed omhusselen zodat het meeste vocht verdwijnt.

Geroosterde kikkererwten

Dan is het tijd voor de kruiden. Ik heb puur op gevoel alles toegevoegd (in het vergiet), wat meer zout dan chilipoeder en vrij veel paprikapoeder en knoflookpoeder. Ik heb de kikkererwten steeds omgeschud voordat ik er weer een beetje bij deed, zodat ik kon zien of alle erwten goed bedekt waren met de kruiden.

Geroosterde kikkererwten

De kikkererwten gooi je in de in de Actifry met draaiarm en je voegt nog een paar druppeltjes olie toe. Niet teveel want dan wordt het dus zompig en we willen juist knapperigheid, kraken met die hap!

Geroosterde kikkererwten

De Actifry heb ik ingesteld op 40 minuten en hier heb je dan ook geen omkijken meer naar. De kruidige geuren komen je al tegemoet in de eerste minuten dus wees wel voorbereid op een flinke knoflook walm ;). Mocht je de oven of airfryer gebruiken raad ik aan om een aantal keer de ertwen om te husselen.

Na 40 minuten zie je dat de kikkererwten aanzienlijk geslonken zijn en hebben ze een mooi goudbruin kleurtje gekregen. Laat ze dan nog even afkoelen want ze zijn pas knapperig als de warmte eruit getrokken is.

Geroosterde kikkererwten

Na circa 20 minuten zijn de erwten afgekoeld en kun je testen…. KRAK! Ze zijn echt knapperig, hurray!

Ik ben geen foodie die gaat beweren dat dit net zo goed is als borrelnoten want euh nee, borrelnoten zijn lekkerder, maar het is wel een mooi alternatief als je niet zo’n fan bent van de calorieën in een borrelnoot (like me). Ze zijn vrij pittig en knabbelen lekker weg. Ik raad je niet aan om de gehele pot in één keer weg te kanen, je kunt de erwtjes in een luchtdichte doos/box best nog een paar dagen bewaren.

Wat is jouw favoriete ‘gezonde’ snack?

Geroosterde kikkererwten uit de Actifry of Airfryer - Diyaata.com

 

 

 

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 shares