Internationale Nelson Mandela dag

Robbeneiland

Als liefhebber van Afrika, moet en wil ik deze dag aandacht geven. 18 juli is de jaarlijkse Internationale Nelson Mandela dag en dus zou vandaag een beetje aandacht van iedereen moeten krijgen.

Ik hoop dat iedereen weet wie Nelson Mandela is/was en wat hij betekent heeft tijdens zijn strijd tegen het apartheidsregime. Toch fris ik graag, in sneltreinvaart, even je geheugen op!

Nelson Mandela, overleden in december 2013, was een Zuid – Afrikaanse anti-apartheid strijder en tevens politicus. Hij was de (militaire) leider van het ANC, Afrikaans Nationaal Congres en werd daar in strijd tegen de Apartheid in 1963 voor opgepakt met een levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland als resultaat. In 1990 kwam hij weer vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Hij kreeg de Nobelprijs van de Vrede en werd in 1994 president van de Republiek van Zuid – Afrika. De Zuid-Afrikanen zien hem als de Vader des Vaderlands.

Zo, ik zei toch dat ik het in sneltreinvaart zou opnoemen. Dit is wel erg kort door de bocht en dus heb ik in aanloop naar vandaag de documentaire ‘Music for Mandela – a legacy with a backbeat’ op Netflix bekeken.

Kippenvel kreeg ik van de documentaire en alleen al van alle mooie quotes die voorbij kwamen en de impact van Mandela op de Zuid – Afrikanen weergaf. De strijd tegen de Apartheid werd omschreven als een ‘naderende trein’.

His name was kept alive by music

You may be poor, you may only have a ramshackle house, you may have lost your job but song gives you hope – Mandela

Dat dus, muziek was een belangrijk middel voor Mandela om hoop te houden. Een manier voor alle volgelingen van Mandela om te uiten hoe ze zich voelden en zich verbonden met elkaar te voelen. Er werden freedom songs geschreven, verzetsliederen omdat hun ‘leiders’ van het ANC waren opgesloten. Dit werd verboden. Zelfs de naam Mandela is verboden geweest om te noemen en er ontstond een complete underground scene met verboden muziek. Zo’n 400 tot 500 albums en opnames waren not done. Niet alleen op politiek gebied, maar ook elk soort muziek waar enige uiting van seks in voorkwam, werd geschrapt uit het dagelijks leven.

Radio Freedom werd opgericht, een anti apartheids radiostation bijbehorend bij de ANC. Hiernaar luisteren was een crime en kon je zo 8 jaar gevangenisstraf opleveren. Het radiostation zond behalve freedom songs, ook nieuws rapportages uit.

Mandela's cel
Mandela’s cel
Robbeneiland
Robbeneiland
Amandla, een vrijheids ensemble, toerde de wereld rond en liet iedereen in een 2 uur durend muziek optreden aan iedereen zien wat er in Zuid-Afrika aan de hand was.

En toen kwam Special AKA, een Britse Ska band die de single ‘Free Nelson Mandela’ uitbracht. Een groot taboe in Zuid-Afrika maar een regelrechte wereldhit in de rest van de wereld. De single behaalde de 9e plaats in de Britse play lijsten en zorgde voor besef en oproering in de gehele wereld.

4 jaar later werd er op Mandela’s 70e verjaardag, 2 jaar voor zijn vrijlating van Robbeneiland, in het Wembley stadion in Londen een concert georganiseerd met vele bekende namen zoals Dire Straits, George Michael en Sting. Het concert was een groot succes!

Door alle impact die het concert wereldwijd teweeg had gebracht werden er door het Zuid-Afrikaanse regime in het geheim gesprekken gevoerd met Mandela en op 11 februari 1990 was Nelson Mandela een vrij man na 27 jaar in gevangenschap op Robbeneiland. De impact van muziek is hier ongelofelijk geweest!

6 uur na Mandela’s vrijlating gaf hij een speech. Een speech zonder wrok of haat, een speech vol verzoening. Want wie niet vergeeft, is zijn eigen gevangene.. Hij deed een oproep om een mooiere wereld te maken.

Nelson Mandela stood up for people.. Not for black or white, but for people.

Op een dag als vandaag, hoop ik dat we er allemaal even bij stil kunnen staan. En als je dit artikel hebt gelezen, heb je dat al gedaan! Mocht je net als ik geรฏnteresseerd zijn (geraakt) zoek dan zeker even de documentaire op op Netflix.

Ga jij ook kijken?

De foto’s gemaakt op Robbeneiland zijn gemaakt door mijn broer.

 

Tags: Nelson Mandela

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares