Personal – Ja ik ben hooggevoelig. Nee ik ben niet zwak.

Personal-Hooggevoelig-Diyaata.com

Pas geleden las ik ergens een stukje over hooggevoeligheid en dit zette me aan het denken. Ik ben hooggevoelig, dit weet ik 100% zeker. Zwak? Nee dat ben ik zeer zeker niet.

Ik vind het lastig om te communiceren met mensen die hun stem verheffen tijdens een (gezonde) discussie. Ik ben gevoelig voor stemmingen, ik voel feilloos aan hoe de stemming ergens is en kan daar niet los van acteren. Ik kan erg slecht tegen onrecht en het raakt me hoe men over mij denkt, positief of negatief. Ik raak snel overprikkelt wanneer het ergens druk is, er luide muziek draait en ik het overzicht verlies. Op het werk heb ik dan af en toe ook echt dat momentje met headset nodig, even afzonderen van de rest.

Hoe ervaar ik het?

Het meest vervelende vind ik dat ik emotioneel word, vaak uit frustratie of onrecht. Niet omdat ik ‘zwak’ ben of intens verdrietig, dat is het 9 van de 10 keer namelijk niet. Dit is echter wel al snel hoe een reactie als huilen gezien en bestempeld wordt, en daar heb ik moeite mee.

In de loop der jaren ben ik iets sterker geworden, ik kan vervelende situaties of woorden sneller loslaten dan voorheen. Het is echter ook iets wat altijd bij mij zal horen en altijd een deel zal zijn van wie ik ben. Wanneer ik, in mijn ogen, veel meemaak op een dag, dan slaap ik nog steeds (iets) slechter. Ik ben moe maar mijn hersenen blijven overuren draaien en analyses maken van alles wat er gebeurt en gezegd is. Op zakelijk vlak kan ik dingen gelukkig sneller van me af laten glijden dan vroeger, ik heb een filter ontwikkeld. Persoonlijk lukt dit iets minder goed, maar verbetering is er zeer zeker.

Het helpt (helaas) niet om tegen een hooggevoelig persoon te zeggen dat je moet relativeren, of iets je niet zo aan moet trekken. Al is dat natuurlijk wel regelmatig de waarheid en daar ben ik me bewust van. Het is echter deel van wie ik, of hij of zij is, en het hoort er gewoon bij. Voor mij geldt dat ik op zo’n moment gewoon even verwerkingstijd nodig heb. Ik moet mijn woorden bij elkaar zien te vinden of de situatie rustig kunnen analyseren, voordat ik het weer achter me kan laten.

Vervelend? Soms. Soms vind ik het ontzettend vervelend dat ik gevoelig reageer op bepaalde situaties. Soms vind ik het echter ook bizar om te zien hoe een ander nul emotie lijkt te voelen bij een bepaalde situatie. En dan vind ik het prima dat ik die emotie wel voel en uit. Het is deel van wie ik ben en dus kan ik het ook maar beter accepteren, al komt het niet altijd even handig uit.

Wat nog meer?

Voor mij lijkt er ook een connectie te zijn tussen de (reuma) hogere ontstekingswaardes in mijn bloed, tijdens stressvolle periodes. Bizar maar waar. Wanneer ik stress ervaar, heb ik meer ontstekingen in mijn lichaam dan in een rustige periode.

De hooggevoeligheid werkt echter ook andersom, de positieve kant op; ik kan intens genieten van fijne momenten en dan nog dagen op een soort wolk zweven. Zolang er dus genoeg afwisseling is en ik mijn filter weet in te zetten op momenten dat ik het nodig heb, is hooggevoelig zijn zo erg nog niet.

Ben jij ook hooggevoelig of ken je iemand die dit is? Let me know!

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Ik heb me er laatst over ingelezen. Ik dacht namelijk dat mijn dochter het was. Maar dat is het voor haar denk ik toch niet. Wel vermoed ik nu dat ik zelf hooggevoelig ben! Mijn hoofd loopt altijd over na “normale” sociale situaties. Toen ik nog werkte was dat voor mij erg lastig omdat ik zo bezig was in mijn hoofd om de dag te verwerken. Nu gaat het gelukkig beter!

  1. Reply

   Heel herkenbaar! Fijn dat het nu beter gaat 🙂

 2. Reply

  Ik kan je de hand schudden. Hoewel ik er opzich prima mee om kan gaan, behalve als ik al te veel op mijn dak heb gehad. En dan – wanneer ik er te laat iets mee doe – krijg ik lichamelijke klachten. Sommige dingen sluipen er als het ware in, maar ik probeer er toch wel rekening mee te houden en mijn omgeving gelukkig ook.

  1. Reply

   Precies dit inderdaad! Gelukkig ben je je er in ieder geval van bewust, dat scheelt al.

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 shares