Column – Je hebt nieuws en je hebt nieuws – Jeroen Oerlemans

Krant

Maandagavond keek ik naar het stukje uitzending van ‘De wereld draait door’ waarin er gesproken werd over het overlijden van Jeroen Oerlemans. Jeroen Oerlemans overleed afgelopen zondag in Libië nadat hij door een sluipschutter van IS werd neergeschoten terwijl hij een straat overstak.

In deze aflevering vertelde Eddy van Wessel, die ook werkt als oorlogsfotograaf, hoe hij het nieuws had ervaren. Ook vertelde hij waarom Jeroen Oerlemans zo goed was in wat hij deed, aan de hand van een aantal van zijn foto’s. Prachtige foto’s, waar ik stuk voor stuk kippenvel van op mijn armen kreeg. Één van zijn quotes bleek te zijn ‘geen enkele foto is het waard om voor te sterven’.

Afgelopen weekend las ik nog steeds nieuws over de zogenaamde ‘treitervloggers’. Ik heb het even nagekeken, de dag dat dhr Rutte de bekende uitspraak ‘het is tuig van de richel’ eruit gooide, was het 9 september. Vandaag, de dag dat ik dit type, is het 3 oktober. Naar mijn weten zijn er geen noemenswaardige gebeurtenissen meer geweest in Zaandam. Sterker nog, het ‘tuig van de richel’ heeft inmiddels excuses gemaakt bij een politie agente, heeft nieuws proberen recht te zetten en excuses gemaakt in diverse programma’s. Ja er zitten er een paar tussen die niet helemaal jofel zijn, maar er zitten er ook tussen die worden meegesleept door de grote verhalen van onze Nederlandse journalisten. En we hebben het er dus nog steeds over.

Het lichaam van Jeroen Oerlemans zal morgen op 4 oktober van de Libische stad Sirte naar de hoofdstad Tripoli worden gebracht. Wanneer zijn lichaam terug in Nederland zal zijn bij familie en vrienden is nog onduidelijk.

Ergens tussendoor horen we tot vervelens aan toe nieuws over een gozer die Gigi Hadid bespringt in Milaan en Kim Kardashian op haar billen probeert te kussen in Parijs. Ohja, en afgelopen maandag pikte de Italiaanse kustwacht 5650 migranten op uit de Middelandse Zee plus minstens 9 mensen die de tocht niet overleefden. We zouden het bijna vergeten want hee, die berichten wennen, toch?

Jeroen Oerlemans was een oorlogs fotograaf die ervoor zorgde dat die berichten niet wennen. Want heb je er beeld bij, dan komt het aan. Denk maar aan de beelden van het overleden Syrische jongetje Aylan, wiens lichaam vorig jaar aanspoelde in Bodrum. Plots steeg het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde bij asielzoekerscentrums en andere hulpinstanties. Denk maar aan het recente beeld van het Syrische jongetje Omran die na bombardementen onder het puin vandaan werd gehaald en beduusd voor zich uit keek in de ziekenwagen.

Het is verschrikkelijk om te zeggen, maar die media hebben we nodig. Deze media maakt ons bewust van alles wat er gebeurt, niet eens zo heel ver van ons vandaan. En die media zou er ook voor moeten zorgen dat dingen als ‘varkenskoppen neerleggen’ in niemands hoofd op komt.

Jeroen Oerlemans maakte nog zoveel meer foto’s die eigenlijk iedereen zou moeten zien. Even wakker worden met z’n allen en het gesprek van de dag, na een maand tijd, toch maar verleggen van treiter vloggers naar nieuws wat er echt toe doet. Je hebt journalistiek en je hebt journalistiek. Ik zeg niet dat dit binnenlandse nieuws niet genoemd moet worden. Ik zeg wel dat we moeten kappen met het herkauwen van informatie die opgeblazen wordt. Er is nog zoveel meer om te vertellen.

Aan Eddy van Wessel werd gevraagd of het overlijden van Jeroen Oerlemans een reden voor hem was om zijn vak als oorlogsfotograaf neer te leggen. Hij gaf toe dat dit zeker een serieus gesprek is geweest met zijn vrouw en er een slapeloze nacht op volgde. Helemaal logisch. Maar hij heeft besloten om ermee door te gaan, want ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Respect.

Jeroen, je hebt beelden gemaakt die er toe deden en het nieuws terug naar Europa gebracht. Die beelden blijven, ongeacht onze journalistieke focus van het moment.

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares