Kids – De waarde van spelen en speelgoed

Speelgoed van het jaar 2020 - Diyaata.com

Nu ik zwanger ben, ga ik uiteraard steeds meer lezen over opvoeding en alles wat daarbij komt kijken. Vorig jaar was ik al betrokken bij de Verkiezing Speelgoed van het Jaar en dit jaar mag ik dat weer zijn. Dit jaar matcht de filosofie van de verkiezing waarin de waarde van spelen benadrukt wordt, nog meer met mijn persoonlijke leven. Er groeit immers een mini in mij voor wie spelen ook een heel belangrijk onderdeel van haar leven en ontwikkeling zal worden!

Waarom is spelen zo belangrijk?

De kern van spelen, aldus Martin Valenkamp, is het even uit de gewone dagelijkse werkelijkheid treden en daar plezier aan beleven. In deze uitspraak kan ik me helemaal vinden. Immers, wanneer je een gezelschapsspel speelt of als kind opgaat in je eigen Lego of Barbie fantasiewereld, bestaat de buitenwereld even niet meer. Heerlijk om voor eventjes te kunnen ontsnappen aan alle verplichtingen en grenzen. In een eigen fantasiewereld bestaan immers geen grenzen, paarden kunnen vliegen en beren kunnen praten!

Spelen kan ontzettend leerzaam zijn, al hoeft dit geen doel op zich te zijn. Het gaat dan niet enkel om het verstand maar ook om het hele lichaam en onze zintuigen. Zo mocht ik voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar ook al iets kiezen voor de mini in mijn buik, voor wie leren tijdens het spelen zeker nog een belangrijk onderdeel gaat zijn.

Smartmax My First Sounds & Senses

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar nomineert met een vakjury ieder jaar verschillende speelgoed artikelen, opgedeeld in leeftijdscategorieën. Waarschijnlijk ken je de herkenbare sticker wel, die je regelmatig terug ziet op genomineerd speelgoed in de speelgoedwinkel. Ook dit jaar zijn er weer artikelen genomineerd en kan iedereen nu stemmen op zijn of haar favoriet. Kijk zeker even op de website en breng je stem uit! Tip van mij: er is ook een leuke kleurwedstrijd aan de gang, waarmee favoriet speelgoed kan worden gewonnen!

In de categorie 0 t/m 3 jaar is de Smartmax My First Sounds & Senses genomineerd. Perfect speelgoed voor kleintjes die op ontdekking gaan! De vier staven hebben ieder een andere structuur waardoor aanraking wordt gestimuleerd. Wanneer je de staven met de bollen combineert en ze schudt maken ze een (zacht) geluid. Alles is magnetisch, waardoor de motoriek en de oog- handcoördinatie wordt gestimuleerd. De balletjes, emoticons, beelden allemaal een eigen emotie uit.

Ik vind het ideaal en eigenlijk vrij simpel speelgoed voor een kleintje. Niet te ingewikkeld maar wel genoeg om je als baby/dreumes over te verbazen en mee bezig te blijven. Er worden veel zintuigen aan het werk gezet bij het spelen met de Smartmax. Er zijn bovendien allerlei verschillende SmartMax uitbreidingssets te verkrijgen om op een later moment te kunnen combineren, super leuk! Ik ben heel benieuwd wat onze dochter er ter zijner tijd van gaat vinden.

Samen spelen

Behalve dat je als kind jezelf uren kunt vermaken met leuk en passend speelgoed, wordt samen spelen ook zeker aangemoedigd door de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Samen spelen met leeftijdsgenootjes, broertjes, zusjes maar ook ouders en grootouders! Samen gewoontes en herinneringen creëren. Ik kan het me nog goed herinneren, wanneer we vroeger als gezin op een regenachtige zondag een gezelschapsspelletje (meestal Monopoly) speelden met Nibbits op tafel! Juist die herinneringen zijn zo belangrijk en kun je maken door samen te spelen.

Speel jij weleens samen met je (klein)kind? Hebben jullie een favoriet?

*Dit artikel bevat een gekregen artikel. Ik word niet betaald voor deze samenwerking.

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Lifestyle - Gezelschapsspel Overbooked getest! - Diyaata

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 shares