Gezelschapsspelletjes, ik hou ervan! Hier thuis hebben we een flinke verzameling spellen staan en proberen we regelmatig graag een nieuw spel uit. Het spel ‘Overbooked’ sprak mij direct aan want hee, ik heb toerisme gestudeerd en zo komen we dit jaar in Corona tijd in ieder geval nog een keer op een vliegveld!
Overbooked
De titel verklapt het al een beetje hè? Op deze luchthaven is het ontzettend druk en raakt het vliegtuig al snel overboekt! Alle passagiers hebben uiteraard een voorkeur voor waar ze willen zitten en er zijn simpelweg teveel passagiers. Paniek! In het spel werk je zelf bij de servicedesk en is het aan jou om de check-in zo goed mogelijk te begeleiden. Het spel is grafisch enorm mooi gemaakt, ik was onder de indruk van de gedetailleerde tekeningen en mooie kleuren.
Hoe werkt het?
Alle rugby spelers willen in het vliegtuig bij elkaar zitten, voor het teamgevoel. Dit snap ik helemaal sinds ik in het weekend regelmatig langs de rugby zijlijn sta, dus natuurlijk wil ik die wens vervullen. Maar de verliefde stelletjes wil ik natuurlijk ook bij elkaar houden (alles voor de romantiek!) en kinderen laat je niet alleen reizen. Vriendengroepen willen natuurlijk ook bij elkaar zitten om de vakantieplanning door te nemen en de senioren zoeken ook het liefste elkaar op. Weet je de juiste combinaties te maken, verdien je bonuspunten.
Tijdens dit spel focus je vooral op je eigen vliegtuig en probeer je deze zo tactisch mogelijk te vullen. Samen spelen, dat is niet direct van toepassing. Wij zijn hier thuis echter vrij competitief aangelegd dus stiekem keek ik wel toe hoeveel punten er aan de overkant werden binnengehaald. Ook is het belangrijk om de meest tactische opdrachten te pakken; met zo min mogelijk lastige passagiers bij elkaar. Het is eigenlijk net een soort Tetris, het moet maar net in elkaar passen. Wij konden echter niet voorkomen dat we inderdaad overboekte passagiers moesten teleurstellen en terug op de vliegtuigtrap moesten plaatsen.. oeps! Je moet tijdens het spel heel veel afwegen en keuzes maken. Een goede oefening voor de twijfelaars onder ons dus. Aan het einde volgt de puntentelling en weet je eigenlijk pas precies wie er de meeste punten gescoord heeft.
Het spel biedt verschillende mogelijkheden om de moeilijkheidsgraad omhoog te brengen, wat het spel interessant houdt. Wij zijn echter nog te druk geweest met het standaardspel, wat best wat denkwerk vereist! De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar, echter wij waren van mening dat dit wellicht wat jong is. Dit spel is in de verkiezing Speelgoed van het Jaar genomineerd in de leeftijdscategorie 10-11 jaar en daar konden we ons dan ook beter in vinden. Het spel is te spelen met 1 tot 4 spelers en zelfs wanneer je alleen zou spelen, is het nog een uitdaging om het vliegtuig zo vol mogelijk te krijgen!
Ik vind het een tof spel wat niet enorm competitief is maar zeker je aandacht vereist. Door de mooie vormgeving gaat het spel leven en voel je je helemaal die grondsteward(ess)!
Het spel is genomineerd als Speelgoed van het Jaar, heb jij jouw stem al uitgebracht?
*Dit artikel bevat een gekregen artikel. Ik word niet betaald voor deze samenwerking.