Mijn (persoonlijke) sollicitatietips, om het ietsje leuker te maken

Sollicitatietips

Nee hoor, ik ga jullie niet vertellen hoe je een baantje vind. Of hoe je bij jouw droombaan aangenomen word want hey guess what, ik heb geen idee. Maar ik heb wel een paar tipjes om het allemaal ietsje fijner en gemakkelijker te maken, dat suffe solliciteren. Tips die mij persoonlijk wel hebben geholpen om deze drie maanden door te komen.

  • Solliciteer niet om te solliciteren

Alsjeblieft, don’t do it. Ik weet het, je moet solliciteren om je uitkering te behouden maar het is echt niet de bedoeling dat je op shitty baantjes gaat solliciteren die niet bij jou passen en waar je na twee weken gillend weg rent. Ik had bij het UWV een hele schappelijke job coach waar ik goed mee kon praten en die dit ook letterlijk heeft gezegd. Uiteraard moet je wel kunnen aantonen dat je je best doet. Een inschrijving bij een uitzendbureau of een netwerkgesprek tellen ook mee in de taken die je van het UWV krijgt. Uiteindelijk haalde ik mijn doelen ruimschoots en had ik teveel sollicitaties lopen voor het online systeem. Het lukt je heus wel, ook zonder die horror sollicitaties. En zo niet? Bel je job coach en overleg eventjes! Een open sollicitatie bij een interessant bedrijf is ook nog altijd beter dan een baan die totaal niet bij jou past.

Wel vind ik dat je af en toe een gokje moet nemen. Niet alle banen zien er op papier even leuk uit maar als je twijfelt, doen! Nee zeggen kan altijd nog.

  • Blijf bezig

Ja ik sloeg hier een beetje in door, dat bezig blijven. En toch denk ik dat het beter is om jezelf bezig te houden dan lamlendig op de bank of in bed het gehele Netflix aanbod te bekijken. Je blijft fitter, je kunt achterstallige klusjes of sociale activiteiten oppakken of je eindelijk verdiepen in dat leuke of interessante boek. Ohja, en aankleden en make up opdoen, ik zweer het, makes you feel much better! Niet elke dag hoor, maar wel de meeste dagen 😉

  • Voorbereiding? Met mate!

Die standaardvragen, die worden écht nog af en toe gevraagd. Bedenk dus alvast wel in grote lijnen hoe je gaat antwoorden op ‘waarom moeten we jou aannemen’, ‘wat weet je over ons bedrijf’, ‘wat zijn jouw zwakke punten’ en andere dooddoeners. Maar, ga niet in zinnen denken en vooraf teveel oefenen. Het gevaar hiervan is dat je je geoefende antwoord half vergeet, waardoor je niet meer uit je woorden komt. Als je puur wat steekwoorden in je hoofd hebt dan komt het verhaaltje vanzelf en zijn er wel 100 versies op te bedenken!

  • Luisteren in plaats van antwoorden

Ken je die bekende quote? Nee? Komt ‘ie:

Most people do not listen with the intent to understand. They listen with the intent to reply

Deze quote gaat op in relaties, vriendschappen maar wat mij betreft net zo goed in sollicitaties. Ik was tijdens mijn sollicitaties bizar rustig, geen idee waarom. En tijdens deze sollicitaties heb ik dan ook de tijd genomen om goed te luisteren naar wat er gezegd wordt, in plaats van me bezig te houden met de antwoorden die ik (dacht, aannam) geacht was te geven. Doordat ik, echt, luisterde naar wat er werd gezegd, werden de gewenste antwoorden me min of meer al gegeven. Uiteraard moet je dit in een persoonlijk tintje gieten en nog steeds met goede voorbeelden of onderbouwingen aankomen, maar de hint van wat ze willen horen wordt je vaak al gegeven.

Als je teveel bezig bent met jouw gerepeteerde antwoorden, mis je de hints!

  • Don’t take it personal

En als laatste, vat het niet persoonlijk op als je afgewezen wordt. Ik was bij een eerdere selectieprocedure de beste kandidaat maar ik had niet alle gewenste ervaringen uit het functieprofiel. En dus zijn ze verder gaan zoeken, omdat ik niet genoeg ‘inkoopervaring’ had. Klopt, inderdaad. In dit geval kon ik dan ook niet anders dan bevestigen dat mijn ervaring hierin beperkt was maar ik wel hou van uitdagingen en nieuwe ervaringen opdoen. Dat was niet genoeg, so be it. Wie weet vinden ze binnenkort wel een superwoman die in alle competenties even goed is en veel ervaring heeft. Maar die vrouw kan ik nu niet zijn.

Dat geldt ook voor vage afwijzingen, waar je niet zoveel mee kunt. Je weet niet wat er na jou nog is binnengewandeld en wat diegene voor wensen of eisen heeft gesteld. Diegene paste beter in het plaatje, the end. Er mankeert niks aan jou, dit was gewoon niet de perfecte vacature voor je. Next!

Mocht je op dit moment aan het solliciteren zijn, wens ik je heel veel succes!

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares