Persoonlijkheidstest – ben jij rood, blauw, groen of geel?

Persoonlijkheidstest

Mijn werkgever, tot en met december vorig jaar, besteedde relatief veel tijd aan trainingen en manieren om de samenwerking tussen collega’s te verbeteren. Yep ook ik was vooraf heel sceptisch maar de persoonlijkheidstest die ik een aantal jaren geleden voor het eerst kreeg voorgeschoteld, heeft mijn ogen wel doen openen. Er zijn zoveel soorten mensen die op zoveel manieren dingen zullen aanpakken.

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest waar ik het over heb, verdeelt iedereen in 4 kleurengroepen. Je bent rood, groen, geel of blauw en daar zul je het mee moeten doen. Uiteraard kun je ook een combinatie van twee kleuren zijn maar na het doen van deze test krijg je een bepaald ‘stempel’ toegewezen.

Mijn kleurenstempel is groen geworden:

Groene mensen houden van harmonie, duidelijkheid en stabiele relaties. Ze zijn bescheiden en kunnen slecht tegen conflicten. Mensen staan bij hen centraal.  (Bron: Intermediair)

Als ik echter heel realistisch er naar kijk heb ik ook een duidelijke blauwe kant:

‘Blauwen’ zijn precies. Ze nemen ruim de tijd voor zorgvuldige afwegingen. Feiten, cijfers en richtlijnen zijn voor hen belangrijk.

Na het doen van deze test was het heel duidelijk waarom ik met bepaalde mensen, op zakelijk vlak, regelmatig de clinch inging. Als je in deze test lijnrecht tegenover elkaar staat, wat ik heb met ‘rode‘ mensen, wil dat nog weleens botsen.

‘Roden’ houden van controle en nemen graag de leiding. Het resultaat is voor hen het belangrijkste. De emotionele impact van hun beslissingen op mensen heeft geen prioriteit. Ze zeggen wat ze denken en maken van hun hart geen moordkuil.

Rode mensen staan er ook om bekend om regelmatig hun stem te verheffen. Verschrikkelijk vind ik dat, als groen persoon. Dan de laatste groep, de gele mensen. Deze groep mensen vind ik in het dagelijks leven heel leuk maar om mee samen te werken, neh. Chaos alom!

‘Gelen’ zijn echte mensen-mensen. Resultaten hebben minder prioriteit dan de emotionele impact op mensen. Ze zijn optimistisch en staan graag in de schijnwerpers.

Wat heb je nu aan zo’n test?

Zoals ik al zei, voor mij was het echt een eye opener. Ik snapte ineens waarom ik me in vergaderingen ergerde aan de rode mensen en besefte me dat deze personen gewoon heel anders naar een vraagstuk kijken dan ik zelf. En als je het goed doet in een organisatie, heb je van iedere kleur of kleurencombinatie wel iemand nodig om succesvol te kunnen zijn. Ineens was het dus ook iets minder erg, dat ik me naast de resultaten ook behoorlijk bekommerde om het welzijn van collega’s en mijn gevoelige kant liet zien. Als er niemand is die dat doet, dus je team bestaat alleen uit rode mensen, dan zal het ergens stuk gaan lopen. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Heb je alleen maar groene mensen in je team, zullen er minder ingrijpende beslissingen worden gemaakt en loop je wellicht business mis.

Ook fijn was het, dat je elkaar er op een grappige manier op kon aanspreken na deze trainingsdag: Heb je vandaag je rode petje weer op?

Waarom wil ik dit delen?

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er nog steeds bedrijven zijn die enkel zoeken naar één kleurtype mensen. Hetzelfde type als zijzelf. Maar ook dat er onderling in vriendschappen weleens iets mis loopt, simpelweg omdat je beide een heel andere view op iets hebt. Diegene denkt er niet anders over om jou te stangen, diegene heeft echt een heel ander kijk erop! Dus chill en durf elkaar hierop aan te spreken zonder direct een oordeel te vellen.

Wie weet bevindt hij of zij zich wel aan een hele andere kant van het kleurenspectrum dan jij 😉

Ben je benieuwd welke kleur jij bent of wil je er meer over lezen? Ga dan online op zoek naar een DISC test of meting.

Ben je benieuwd hoe ik de uitkomst van de kleurentest anno 2019 nog steeds toepas in mijn dagelijks leven? Klik dan hier.

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • sabrina
  • August 14, 2016
  Reply

  Interessant! Ik vind dit soort testen echt leuk. Net als jij denk ik dat ik ook blauw en groen zou hebben. Stempel blauw denk ik! Snel eens even verder zoeken 🙂

  1. Reply

   Zeker doen als dit je interesseert! ?

 1. Reply

  Leuk! Ik denk dat ik een combi ben van groen en blauw, met een beetje meer blauw 🙂

  • Esther
  • December 28, 2016
  Reply

  Heel leuk om hier een blog over te maken. Ik ben overwegend groen en geel. Je kan ook bewust als je naar de samenstelling van de groep kijkt jezelf een kleur toewijzen in een zakelijk omgeving (kan moeilijk zijn maar proberen waard om doelen te bereiken). Een vergelijkbaar iets, zijn de hoeden van Edward de Bono.

 2. Pingback: Personal - Wat zijn mijn 3 belangrijkste waarden? - Back to basics - Diyaata

 3. Pingback: Persoonlijkheidstest - Mijn kleurenanalyse, een update - Diyaata

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 share