Persoonlijkheidstest – Mijn kleurenanalyse, een update

Persoonlijkheidstest

Drie jaar geleden schreef ik over de persoonlijkheidstest waarbij mensen in kleuren of kleurengroepen worden ingedeeld. In groepjes denken is toegestaan tijdens deze kleurenanalyse en is iets wat ik zelf nog op dagelijkse basis toepas in zowel mijn werk als mijn persoonlijke leven.

Kleurenprofiel

Aan de hand van een heleboel vragen, werd destijds mijn kleurenprofiel opgemaakt. Het DISc profiel of Management Drives, tegenwoordig zie ik verschillende benamingen, werd toegepast en ik bleek een voornamelijk ‘groen’ persoon te zijn.

Groen: stelt mensen en sociale verbanden voorop (Bron).

Dit was voor mij geen verrassing. Ik ben iemand die zich regelmatig door gevoel laat leiden en een goede (werk)sfeer voorop stelt. Ik kan erg ontdaan raken wanneer er iets tegenzit op sociaal vlak en ben gevoelig voor bepaalde indrukken of een negatieve sfeer. Emoties vind ik lastig te onderdrukken. Behalve dat dit past bij hooggevoelig zijn, is het ook gewoon deel van wie ik ben in dat zogenaamde ‘groene’ profiel. Mocht je benieuwd zijn welke kleur jij bent, kun je mijn vorige blog terug lezen.

Wat doe ik tegenwoordig met deze kennis?

Het werkt voor mij erg prettig om mensen in mijn hoofd in te delen in zogenaamde kleurenvakjes, die ik uiteraard niet hardop deel haha! Door ze een kleur toe te wijzen, is bepaald gedrag voor mij gemakkelijker te begrijpen en/of rechtvaardigen. Een in mijn ogen wat botte opmerking kan ik beter plaatsen wanneer ik al had besloten dat iemand ‘rood’ is en dus erg to the point, zakelijk en krachtig.

Rood: staat voor durf, tempo en kracht (Bron).

Niet altijd groen

Ik heb wel besloten dat ik niet altijd groen wil zijn. Soms is het beter om mijn lichtblauwe pet op te zetten of zelfs een klein rood tintje aan een dag of moment te geven. Ik wil het beter in de hand hebben hoe ik reageer, me voel en/of overkom en dus ben ik mezelf aan het ontwikkelen. Ik lees een boek om sterker in mijn vel te gaan zitten, ik volg een cursus die hierbij aansluit en ik heb nog wat andere boeken op mijn lijstje staan. Kleine dingen om die mindset soms een beetje aan te passen en me minder te laten beïnvloeden door dat gevoel en die emotie.

Blauw: wil zekerheid en duidelijkheid creeëren. (Bron).

Niet altijd, want ik ben eigenlijk best tevreden met die groene variant van mezelf. Soms is het voor mijn eigen gemoedsrust echter wel beter om meer richting dat blauw, rood, paarse kleurtje te gaan. Iets minder bezig zijn met aardig gevonden worden en verschillende meningen en kiezen voor mijn eigen geluk. Vooral op zakelijk vlak, vind ik het prettig om hier iets meer rust voor mezelf in te krijgen wanneer me dat beter uitkomt.

Zelfontwikkeling

Het doet me goed om hiermee bezig te zijn en iets meer grip te krijgen op mijn gemoedstoestand. Ik heb al een paar situaties gehad waarbij ik mijn eerste emotionele, groene, reactie opzij kon zetten om te relativeren en een andere reactie te kiezen. Een reactie die me achteraf gezien veel meer heeft gebracht dan de reactie die ik normaal gesproken waarschijnlijk had gekozen. Score! Deze training blijft één van de meest waardevolle trainingen die ooit heb gevolgd.

Geel: wil analyseren, begrijpen en doorgronden. (Bron).

Heb jij je er al eens in verdiept, welke kleur jij bent en welke kleur de mensen om je heen wellicht hebben?

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 shares