Reading is dreaming.. Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

Oma stuurde me om te zeggen dat het haar spijt

Hèhè eindelijk heeft onze boekenwurm met haar maandelijkse review een ‘artiestennaam’! De boekenreviews op Diyaata schrijf ik niet zelf en dus vanaf vandaag zullen de boekenreviews ondertekend zijn met ‘Miss Q’, een afkorting van Miss Quote. Die naam is heel toepasselijk, blijkt maar weer in de review van vandaag.

Vandaag alweer review numeró vier over het boek ‘Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt’ geschreven door Frederik Backman. Dit boek kende ik zelf nog niet, jij wel? Lees mee..


Dit keer een boek waar ik met een enorme glimlach aan terugdenk. Een boek wat me zo heeft laten lachen dat ik tissues nodig had om mijn tranen op te vangen.

Dit boek heb ik vorig jaar februari gelezen (Hoe ik dat nog weet? Ik hou rare lijstjes bij en schrijf bepaalde data in mijn boeken. Willen jullie hier meer over weten? Let me know!)  in een periode waarin mijn leven aardig op zijn kop stond en stress niet te vermijden was. Dit boek liet me altijd even aan mijn werkelijkheid ontsnappen. Wat heb ik van dit boek genoten! Ik heb een zwak voor quotes en creatief taalgebruik en dat is de kracht van dit boek. Alvast een voorproefje van één van de vele fantastische quotes;

“Wie tegen monsters vecht moet uitkijken dat hij zelf geen monster wordt. Als je lang in de afgrond kijkt, kijkt die afgrond ook in jou.”

Het origineel is in het Zweeds en voor mij dus helaas onleesbaar. Ik heb het boek in het Nederlands gelezen maar wil stiekem ook nog een keer de Engelse versie lezen om te zien of dat net zo goed qua taalgebruik is. Ik heb van dezelfde schrijver onlangs het boek ‘A man called Ove’ gekocht en kan niet wachten om daarin te beginnen.

Op de omslag:

“Elsa is zeven jaar en een beetje apart. Haar oma is zevenenzeventig jaar en gek. Zo schiet ze vanaf haar balkon met een paintballgeweer op mensen die het woord van God komen verkondigen. Oma is bovendien de beste en enige vriend van Elsa. Ze vertelt Elsa de prachtigste sprookjes en verhalen. Elsa vlucht in die verhalen waar iedereen anders is en waar niemand gewoon hoeft te zijn. Dan overlijdt oma. Ze laat een stapel brieven achter waarin ze iedereen die ze heeft gekwetst haar verontschuldigingen aanbiedt. Gewapend met die brieven begint Elsa aan haar grootste avontuur. En leert ze de waarheid over sprookjes, koninkrijken en een oma zoals er maar één was.”

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Elsa. Een zevenjarig meisje dat zich niet helemaal thuis voelt in de wereld. Ze is bijzonder pienter en heeft moeite zich aan te passen. Ze is gezegend met een oma die knettergek (ofwel prettig gestoord) is en die het leven op haar eigen manier aanpakt. Dit loopt regelmatig flink uit de hand tot ergernis van haar dochter (de moeder van Elsa) die het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ hanteert. Je begrijpt dat dit natuurlijk heel wat frustraties in beide kampen teweeg brengt.

Ik werk zelf met kinderen en kon enorm genieten van het karakter Elsa wat fantastisch is beschreven in dit boek. Ik ben gelukkig ook gezegend met een prettig gestoorde oma. Als ik bijvoorbeeld met mijn oma ga winkelen gebeurt er ook altijd iets en houd ik mijn hart vast. Ik koester deze momenten enorm. Hoewel mijn oma bij lange na niet zo gek is als de oma in dit boek kon ik me wel voorstellen hoe het is om zo’n oma te hebben. Misschien dat dit ook redenen zijn waarom dit boek een plekje in mijn hart heeft veroverd. (Let wel; ik heb een groot hart waarin bergen boeken om uiteenlopende redenen een plekje hebben veroverd 😉 ).

Maargoed voordat ik te ver afdwaal zal ik proberen iets te vertellen over het verhaal van Elsa en haar bijzondere oma.

Elsa woont met haar moeder: Ulricka (die zwanger is) en de vriend van haar moeder: George, in een appartement in een flat. Oma woont in een appartement naast hen. In die flat wonen verschillende mensen die in het verhaal hun eigen rol hebben gekregen. Deze typetjes hebben uiteenlopende karakters waar iedereen wel een mate van herkenning in zal vinden. Er is bijvoorbeeld een uptight bitch die tevergeefs iedereen aan haar onmogelijke regeltjes wil houden maar er is ook een moeder met een jongen met het Syndroom van Down. Al deze personages zijn verweven in het verhaal van Elsa en haar oma.

Elsa vindt het leven niet makkelijk. Ze heeft een bijzondere manier van denken en het lukt haar niet om een normaal kind te zijn. Ze heeft moeite met haar moeder die zwanger is van George en haar vader die nu samen met Lisette is. Ze kan niet alles een plekje geven en weet niet hoe ze zich moet gedragen. Gelukkig heeft ze een fantastische oma die Elsa lijkt te begrijpen. Oma is echter knettergek en haalt hele rare streken uit (zoals inbreken in een dierentuin en vervolgens dierenpoep naar een agent gooien). Oma helpt Elsa om te gaan met de werkelijkheid door verhalen te vertellen over Miama. Dit is één van de zes geheime koninkrijken van Bijna- Wakkerland. Oma is met deze verhalen begonnen toen de ouders van Elsa gingen scheiden en Elsa het moeilijk had. Deze verhalen zijn soms verwarrend en lijken nergens over te gaan maar toch ligt er vaak een moraal achter wat oma Elsa probeert mee te geven.

“Want het leven is zowel ingewikkeld als simpel. Daarom zijn er koekjes.”

Oma helpt Elsa op haar manier. Het hartverscheurende in dit verhaal is dat oma ziek is en op een bepaald moment overlijdt. Ook dit was een moment dat er bij mij een traan ontglipte maar dit keer niet vanwege het lachen. Oma heeft echter opdrachten achtergelaten voor Elsa. Elsa moet brieven van oma bezorgen aan mensen waarin oma haar excuses aanbiedt voor haar gedrag. Oma weet namelijk heel goed dat er toch wel wat mensen waren die moeite met haar hadden. Oma laat Elsa dit avontuur natuurlijk niet alleen aangaan en heeft hulp vanuit de flat geregeld wat Elsa niet weet. Zo krijgt ze hulp van een wars (een veel te grote hond die Elsa geheim probeert te houden) en een monster (een bijzondere man die onder andere smetvrees heeft).

Het avontuur van Elsa kan een enkele keer wat verwarrend zijn omdat ze soms haar fantasiewereld mengt met de werkelijkheid maar het is een prachtig verhaal. De karakters zijn sprekend en de diversiteit in de rollen met elk hun eigen persoonlijke verhaal geeft dit verhaal zoveel warmte en kleur. Je moet je in kunnen leven in Elsa en zowel haar werkelijkheid als fantasiewereld. Als dat je lukt lees je naast een bijzonder grappig verhaal ook een verhaal waar je veel van kan leren. De sociale omgang met elkaar en de strijd met de werkelijkheid worden levendig in beeld gebracht.

Voor mij waren deze 420 bladzijden puur gniffelen, lachen, tranen en genieten en ik raad dit boek dan ook van harte aan iedereen aan.

De regels waar het verhaal mee begint en eindigt:

“Alle zevenjarigen verdienen een superheld. Dat is gewoon zo. En wie het daar niet mee eens is, is echt niet goed snik.”

Amen.

-Miss Q


 

Ja hoor, deze gaat op mijn lijstje voor tijdens mijn vakantie in Turkije!
Benieuwd geworden? Via Bol.com kun je zowel het E-book als het echte boek bestellen.

[bol_product_links block_id=”bol_56fac34226e1a_selected-products” products=”9200000032774530,9200000046118755″ name=”Oma heeft me gestuurd” sub_id=”” link_color=”00030A” subtitle_color=”636363″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”B5355F” background_color=”FFFFFF” border_color=”121212″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tags: boek

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Godelieve
  • March 30, 2016
  Reply

  Leuk! Ik heb ‘De man die Ove heet’ hier liggen, ook al zo’n giller. Wel even doorheen bikkelen de eerste paar hoofdstukken, maar het is het waard <3
  'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween' en 'De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje' vallen in dezelfde categorie, aanraders.
  Nu ga ik de laatst genoemde uitlezen en dan beginnen aan 'Lieveling', ben benieuwd!

  1. Reply

   Thanks voor de tips meis! En ben benieuwd hoe je ‘lieveling’ vind ?

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares