Reading is dreaming.. The list of my desires

Reading is dreaming

Lezen, heerlijk vind ik het. Even ontsnappen aan de werkelijkheid en opgaan in een goed boek. Helaas heb ik op het moment de rust (de tijd?) niet om me hieraan over te geven. Wél probeer ik op de hoogte te blijven en sta ik altijd open voor goede boeken tips, voor als die rust en tijd er ineens wel is of ik op vakantie ga! Een goede vriendin van mij maakt die tijd wel, om te genieten van boeken en verhalen. Zij geeft mij regelmatig tips en ineens was daar het idee voor het schrijven van boeken reviews op Diyaata! Met de recensie over ‘The list of my desires’ geschreven door Grégoire Delacourt kickt zij af met de nieuwe rubriek ‘Reading is dreaming…’. We zoeken nog een goede artiestennaam voor haar, liever schrijft ze anoniem voor Diyaata, maar ik wou jullie deze niet onthouden!


“Money can buy you freedom. But what about happiness?

When Jocelyne looks at herself in the mirror, she sees a middle- aged, married woman who runs a dressmaking shop in a small provincial French town and lives a very ordinary existence. But what happened to all those dreams she had when she was seventeen?

Then she wins millions on the lottery and has the chance to change her life for ever. So why does she find herself reluctant to accept the money? To help her decide what to do, she begins to compile a list of her heart’s desires, not suspecting for one moment that the decision might be taken out of her hands…”


Dit boek heb ik in januari 2015 gelezen en heeft me enorm doen verbazen. Ik weet niet of je een soort ‘crush’ kan hebben op een boek maar dit verhaal heeft een plekje in mijn hart veroverd. Ik viel als een blok voor de vele mooie quotes en het droevige verhaal waardoor zowel mijn verstand als mijn gevoel aan het denken werden gezet.

Precies een jaar later en net na de oudejaarsloterij was er geen twijfel over mogelijk dat dit het boek moest worden voor mijn allereerste (!) boek review voor Diyaata.

Wanneer je het boek openslaat vind je voor het verhaal begint, de volgende epigraaf (het origineel hiervan is in het Frans, en waarschijnlijk nog mooier, maar dat is voor mij helaas onleesbaar..):

Sorrow is allowed, sorrow is advised:
all we have to do is let go, all we have to do is love.

Wauw! Hier smolt mijn hart al een klein beetje. Daarna duik je in het verhaal van Jocelyne. Ze is 47 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen die inmiddels volwassen en de deur uit zijn. Ze houdt van haar man en van haar kinderen. Ze geniet van haar werk in haar een eigen fournituren winkeltje en haar bijpassende online blog over naaien, borduren en breien. Ze lijkt gelukkig en denkt dat zelf ook te zijn. Dit maakt het verhaal zo bijzonder. Er zijn geen grote problemen of moeilijkheden die haar leven in gevaar brengen. Eigenlijk is haar leven prima en toch proef je tussen de regels door de somberheid van haar bestaan. Ze is niet ongelukkig maar dit houdt echter niet in dat ze wel gélukkig is.

Ze kent een gezellige tweeling, dames die iedere week een lot kopen en wegdromen wat ze met dat geld allemaal zouden kunnen doen. Jocelyne vindt dit onzin maar leest op een dag in haar dagboek van vroeger

‘I’d like to have the chance to decide what my life will be like, I think that’s the best present anyone can get. The chance to decide what your life will be like.’

Op aandringen van de tweeling koopt ze voor één keer een lot. Ze wist het eigenlijk al voor ze de getallen in de krant had zien staan en heeft met haar lot de jackpot van 18 miljoen! gewonnen. Ze vertelt het niemand, haar gedachten verkennen alle mogelijkheden en maken haar enkel onzeker. Ze gaat naar het hoofdkantoor om haar cheque in ontvangst te nemen en gaat daar een gesprek met een psychologe aan.

Wanneer ze thuiskomt verstopt ze de cheque en houdt ze het nieuws stil. Je volgt haar gedachten over alle mogelijkheden en onmogelijkheden van zo’n belachelijk groot bedrag. Ze reflecteert op haar leven en maakt lijstjes; een lijst van dingen die ze nodig heeft, een lijst van de dingen die ze wenst en een lijst met gekkigheidjes.

Go home with everything on the list, destroy the list and tell myself: Right, there we are, there’s nothing else I need. All I have left from now on are wishes. Only wishes.
But that never happens. Because our needs are our little daily dreams.

Alles is mogelijk maar wat maakt haar gelukkig? Is ze gelukkig in dit leven? Kan dit geld haar gelukkig maken? En voor ze haar gedachten op orde heeft is haar man verdwenen met de cheque van 18 miljoen die ze in haar kledingkast verstopt had.

Ik zal meer niet onthullen maar ik raad je aan het boek te lezen (liefst in het Engels!) omdat het werkelijk zo mooi is geschreven en omdat het verhaal even mooi als hartverscheurend is. Ik kan je alleen de allerlaatste zin niet onthouden:

I am loved. But I no longer love.

En? Zijn jullie al ingepakt door ‘list of my desires’? En weten jullie misschien een leuke ‘schuilnaam’voor deze boekenwurm? Wij horen het graag 🙂 List of my desires is zowel in de Engelse als in de Nederlandse versie verkrijgbaar via Bol.com, zie de link hieronder.

[bol_product_links block_id=”bol_5689088a677b6_selected-products” products=”9200000021777851,9200000010046867″ name=”Bol.com” sub_id=”” link_color=”00030A” subtitle_color=”636363″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”B5355F” background_color=”FFFFFF” border_color=”121212″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

Tags: boek

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares