Ja hij mocht niet missen, de Sinterklaas blogpost! Zelf vier ik geen Sinterklaas (meer), maar dat betekent niet dat het hele avontuur aan mij voorbij gaat. Ik hou van het verhaal, ik hou van de avonturen voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas en alles wat daarna nog misgaat. Ik hou van de intocht, van de Sinterklaasfeesten en van de gespannen kindergezichtjes als Sinterklaas aan- of binnenkomt. Toen ik ging Googlen naar het ‘fenomeen’ Sinterklaas, kwam ik veel feitjes tegen die ik nog niet wist! Ik deel ze graag met je, de Sinterklaas wist-je-datjes!
Weetjes om te delen tijdens het uitpakken van de surprises, te vertellen in de kantine of gewoon, om te weten!
-
Sinterklaas stamt af van de Heilige Nicolaas van Myra, geboren in 280! Sinterklaas zou dus dit jaar 1735 jaar oud worden. Ziet ‘ie er niet goed uit voor z’n leeftijd? 🙂
-
Het fenomeen ‘schoen zetten’ is begonnen in de vijftiende eeuw in Utrecht, in de kerk! Rijke Utrechters vulden de schoenen in de kerk en de opbrengst werd verdeelt onder de armen op 6 December.
-
Het bekende lied ‘Zie ginds komt de stoomboot’ is geschreven door Jan Schenkman. Meneer Schenkman heeft de aankomst van de Sint in de stoomboot verzonnen en zijn verhalen waren ook aanleiding tot de introductie van onze geliefde Zwarte Piet. Ja onze geliefde Zwarte Piet inderdaad, ik ben niet zo pro andere kleuren en vind de heisa ook nergens over gaan. Het zwart komt uit de schoorsteen, vind ik!
-
Amerigo, het witte (schimmel) paard van Sinterklaas, is nogal eens van naam gewisseld! Eerder heette hij ‘Majestueuzo’ en ‘Bianca’. In België heet het paard ‘Slecht weer vandaag’. Why?!
-
6 December is de officiële sterfdag van Sint-Nicolaas. Dit is ook de dag dat onze zuiderburen het Sinterklaasfeest vieren in tegenstelling tot ons, op 5 december.
-
Sint-Nicolaas staat in vele legendes bekend als de beschermheilige van de kinderen. Er is een legende waarin drie scholieren door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gewekt. In een andere legende waren er drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen. Een derde legende vertelt het verhaal van kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding.
-
Vroeger waren er ook mensen tegen de viering van het Sinterklaasfeest. Protestantse predikanten probeerden het feest af te schaffen, omdat zij het als een katholiek bijgeloof veroordeelden. Er werd in sommige steden een verbod op schoenzetten ingevoerd of men mocht geen pepernoten en anders lekkers meer verkopen! Allemaal mislukt dus, kunnen we wel concluderen. Pfjoe!
-
Op de Waddeneilanden, vind ik de Sinterklaasviering een beetje freaky! Rond 5 december lopen er gemaskerde mannen (‘Sunneklazen’, ‘Klaasomes’, ‘Sunderums’ of ‘Sunterklazen’) door de straten. Vrouwen en kinderen moeten binnen blijven of krijgen anders ‘slaag’, wat men natuurlijk weer als een uitdaging ziet. Raar hoor. Een soort Walibi Fright Nights in de straat, ofzo. Moet je meemaken, denk ik!
-
Mijn favoriete Piet is Pietje Paniek. In het dagelijkse leven ben ik niet per sé fan van Jochem Myer. Vanaf half november tot en met 5 december, love him!
Zo, nu hebben we naast pepernoten gegeten en cadeautjes gekregen, ook nog iets geleerd!
Vieren jullie wel Sinterklaas?
Geven jullie dan gewoon cadeautjes of gaan jullie ook volle bak aan de surprises en gedichten? Let me know!
Wij vieren het dit jaar lekker traditioneel met z’n drietjes. ‘savonds na het eten wordt er op de deur geklopt en staat er tot ieders verrassing een zak met pakjes voor de deur. Met wat lekkers en hier en daar misschien ook nog een gedichtje… Zin in!
Heerlijk Lydia, genietse!! 🙂
Ik vind het stiekum zò zonde dat er hier dit jaar niks gevierd wordt 🙁
Maar een baby is ook een groot cadeau, voor de rest hebben we Mastercard toch? ;’)
Ooooh maar volgend jaar is het ook nog veeeeel leuker, met mini! <3
Leuke feitjes! Al vind ik Sinterklaas steeds meer zijn charme verliezen door al dat geneuzel over zwarte piet.
Ja jammer he, vind ik ook echt zonde!
Goh zeg wat interessant! Weet je toevallig ook wanneer Schenkman dat heeft verzonnen? Wij vieren al jaren geen sinterklaas meer. Maar zodra er kinderen komen ga ik er weer mee beginnen 😉
Hi Sabine! In 1850 kwam zijn boekje uit en als ik het goed heb begrepen, heeft hij daarin wat nieuwe elementen toegevoegd! Jaa, met kinderen hoort het Sinterklasfeest erbij 🙂