Syrië, de burgeroorlog uitgelegd

Syrië, de burgeroorlog

Tijd voor weer eens een serieus artikel, een beetje wereldkennis opdoen! Een tijdje terug besefte ik me dat ik ontzettend meeleef met de Syrische bevolking en hetgeen er in hun land aan de gang is, maar dat ik eigenlijk helemaal niet precies weet waarom en hoe er een oorlog ontstaan is. Dus, zonder dat ik een expert ben, ga ik proberen (uiteraard na research te hebben gedaan) in simpele taal uit te leggen, wat er aan de hand is. Zo kort mogelijk!

Inmiddels is er al 5 jaar een burgeroorlog gaande in Syrië nadat het land in 2011 onderdeel werd van de Arabische lente.

De Arabische lente is een combinatie van opstanden, protesten en revoluties in de Arabische wereld.

Het ontstaan van de burgeroorlog

In Syrië schreef een groep tieners revolutionaire leuzen op op de muur van een school. Als reactie hierop, schoten de veiligheidstroepen de tieners neer. Gevolg? Duizenden mensen gingen de straat op in Damascus (de hoofdstad van Syrië), om te pretesteren tegen het beleid, het regime van president Bashar al-Assad.

De eis van de demonstranten was dat de president zou aftreden, duizenden politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten en een einde aan de corruptie in het land, de corruptie van de regering.

De regering trad inderdaad af, maar president Bashar al-Assad bleef. De nieuwe regering ging dus op dezelfde manier door, nog steeds onder hoede en op aansturing van de president. Oppositieleden besloten zichzelf te gaan bewapenen en de burgeroorlog was een feit. Syrische rebellen kwamen in opstand en er ontstond een strijd om de overname van steden en dorpen zoals bijvoorbeeld Damascus en Aleppo.

Coalitie na coalitie werd ‘geboren’ en ook onder de Syrische rebellen ontstond verdeeldheid, er kwamen verschillende groeperingen zoals de salafistische Jabhat Al-Nusra en de Soennitische rebellen van het Islamitisch Front. Een Libanese groepering vocht met de volgelingen van Assad tegen de Islamitische Staat (IS) en Koerdische strijders keerden zich tegen radicale Islamieten.

Alles was toegestaan zo leek het. Chemische wapens, martelingen en dodelijke aanvallen, alles.

De Islamitische Staat

Voor de IS kwam deze chaos als geroepen. IS leider Abu Bakr al-Baghdadi riep zichzelf uit tot kalief, de zogenaamde opvolger van de profeet Mohammed. Als kalifaat meent de IS religieuze, politieke en militaire autoriteit over alle Moslims wereldwijd te hebben.

Amerika strijdt tegen de IS met ondersteuning van een internationale coalitie, waaronder Nederland.

Rusland gedraagt zich in deze wat apart. Ze zeggen het gemunt te hebben op de IS en bij ieder bombardement zeggen ze de ‘IS te hebben geraakt’. In werkelijkheid, raken ze ook de Syrische bevolking. Zij vinden namelijk dat iedere groepering die zich niet aansluit bij het regime van Assad, bij de IS hoort. Onzin natuurlijk.

Hoe staat het er nu voor?

Inmiddels zijn de vredesbesprekingen weer gestart, die moeten leiden tot een staakt-het-vuren en eerlijke verkiezingen. Eerder kwam hier niets uit, dus laten we hopen op het beste. Alle ogen zijn nu ook gericht op Rusland uiteraard!

Ondertussen vlucht de Syrische bevolking weg, weg uit een land wat kapot is, kapot gaat en waar niemand meer veilig is. Het nieuws van afgelopen donderdag gaf aan dat inmiddels 11% van de Syrische bevolking dood of gewond is. Een bizar hoog percentage! Dit cijfer komt van het Syrian Centre for Policy Research. Het grootste gedeelte is omgekomen door geweld maar ook een flink aantal mensen kwam om door gebrekkige gezondheidszorg en een gebrek aan schoon water en voeding. De gemiddelde levensverwachting in Syrië is inmiddels gedaald van 70 jaar in 2010 naar 55,4 jaar in 2015.

Waarom op Diyaata?

Ik besef me heel goed dat niet iedereen zit te wachten op blogposts als deze. En tuurlijk beleef ook ik meer plezier aan het typen van posts over ‘foute mannen’ en datingavonturen. Maar dat wil niet zeggen dat ik dit onderwerp minder interessant vind. Ik vind dat wij als Nederlanders moeten snappen wat er gaande is in een land niet eens zo ver weg van hier.

Ik ben er  van overtuigd dat de opstanden in Nederland die nu gaande zijn omwille van asielzoeker centrums die worden geopend, veelal veroorzaakt worden door onwetendheid. Oogkleppen op en schreeuwen maar, om het even kort door de bocht samen te vatten. En dus, een blogpost om iedereen (inclusief mezelf!) iets meer achtergrond te geven!

Wist jij hoe de burgeroorlog in Syrië is ontstaan?

Bronnen: nu.nl (voor de samenvatting van de Syrische burgeroorlog), Wikipedia.nl (voor de uitleg van de Arabische Lente)

 

 

 

 

 

Tags: oorlog

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Goed dat je hier ook aandacht aan besteed. Ik merk met dit soort onderwerpen dat het op een gegeven moment al zolang bezig is terwijl ik ook eigenlijk niet weet waarom.

  1. Reply

   Dankjewel! Ja dat had ik ook inderdaad, het is wel een gespreksonderwerp maar ik had eigenlijk geen idee.

 2. Reply

  Helemaal goed juist om hier een blog aan te besteden! Ik wist het niet meer precies, dus handige informatie. Nu heb ik er ook minder mee te maken, met de asielzoekerscentra enzo, maar het is toch een probleem in heel de wereld denk ik.

  1. Reply

   Ja dat gebeurt snel he! Je weet dat er een oorlog is, maar verder..! Thanks 🙂

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares