Terug uit Kemer, ‘oplichters in het buitenland’ real life!

Kemer header

Na een kleine stilte op Diyaata, ben ik er weer! Uitgerust, een tintje bruiner en een hoop ervaringen rijker ben ik weer terug in mijn fijne huisje in Goes. Eigenlijk was ik wel plan om iets te schrijven terwijl ik in Turkije op vakantie was, maar eenmaal daar besloot ik dat het tijd was om de boel eventjes de boel te laten.

Waar was ik?

Zoals jullie hebben kunnen lezen was in Kemer, in het zuiden van Turkije aan de Turkse Riviera. Ik vloog op Antalya en verbleef in het Fame Residence Kemer (& Spa). Een groot 5 sterren complex in het centrum van Kemer, precies de reden waarom ik dit hotel had uitgekozen. Ik hou ervan om direct een stad of dorp in te kunnen lopen zonder eerst nog een bus of taxi te moeten nemen. Een levendige omgeving waar je net zo makkelijk aan kunt ontsnappen door niet de deur uit te lopen 😉 Helaas voor de Turken, is het toerisme hier met 65% afgenomen dit jaar.. 65%! Een groot deel hiervan is natuurlijk te wijten aan de angst van velen, Turkije wordt dit jaar gemeden door de vele aanslagen die het land worden aangedaan. Ook de Russen, een groot deel van het toerisme in Kemer, komen niet meer (mede) door de politieke onrust. En dat heb ik geweten! Waar ik in de vorige blog nog schreef dat ik over de boulevard wou paraderen, paradeerde ik er voornamelijk voor mezelf en de beveiliging van de vele hotels. Geen toerist te bekennen! Zonde hoor.. Wel heerlijk voor mij moet ik zeggen, geen drukte om me heen!

Ik heb 9 dagen gechilld, cocktails gedronken en van de Turkse cultuur genoten.

Chillen op een jacht

Jullie kennen mij, ik leer altijd mensen kennen op vakantie. En nu ook. De eerste volle dag in Turkije heb ik afgesloten met een drankje op het dek van een jacht van de eigenaar van de ‘Fame’ hotelketen. Ai! De beach barman had me uitgenodigd en daar zeg ik geen nee tegen. In het geheim, de baas mocht hier natuurlijk niks van weten, heb ik daar aan boord genoten van een rood wijntje. Sorry guys, ik durfde geen foto’s met flits te nemen! Maarre dit ‘bootje’ had 4 slaapkamers, een luxe badkamer, een bar met alle mogelijke soorten drank. Just saying…

Uitstapjes

Behalve dat ik een aantal keer in het stadje Kemer ben geweest en de plaatselijke bazaar op dinsdag heb bezocht, heb ik ook twee excursies geboekt via Corendon. De ‘Big City Life Antalya’ tour en de ‘Demra en Myra tour’. Deze laatste was geweldig en verdient een apart blogpost. De Antalya trip is een ander verhaal.. Kennen jullie het programma ‘Oplichters in het buitenland’ van Kees van der Spek ? Ik zat in een live uitzending!

Oplichters in het buitenland

De Antalya tour bestond uit een bezoek aan een waterval, een juwelier, een aquarium en 2,5 uur vrije tijd in Antalya. De juwelier was de zogenaamde sponsor van dit tripje en alles wat je hier kocht was een goede deal, tax free, het bedrijf was gesponsord door de staat, blabla. Bij mij ging echter een alarmbel af. Dit verhaal kende ik..

We bezochten de waterval, prachtig hoor. Daarna gingen we op weg naar de juwelier.

Kemer, waterval

Ik kwam terecht in een gigantische juwelen shop genaamd Storks en werd direct geholpen door wel 3 Turkse mannen die perfect Nederlands konden. Ik was de enige vrijgezelle vrouw van het gezelschap en kreeg volgens mij ook gelijk de meest aantrekkelijke mannen! Mijn ‘juwelen’ werden opgepoetst, free of charge. Prima, dat durfde ik nog wel aan. De Guess ketting die ik droeg, dat kon uiteraard beter. Ik kreeg er een appelsapje bij. Voor maar 200 euro had ik een echt gouden ketting. Lang verhaal kort, een half uur later had ik een ring van 22.000 euro om mijn ringvinger! Om mij heen zag ik de ene na de andere mede toerist vallen voor de mooie verhalen.

Waar komt u vandaan? Nijmegen! Ik heb vrienden in Nijmegen, mooie stad!

En hoppa, daar ging weer een echtpaar een hokje in om een paar honderd euro (of meer!) lichter weer terug te komen. Na afloop allemaal overtuigd van een goede deal. Ik had dit op televisie gezien, ik wist het zeker. Ik heb dan ook ruim een uur daar rond gelopen en men overtuigd dat ik geen cent te makken had (bijna waar).

Terug thuis zocht ik het direct op…ét voila. Klikklik, hier is de uitzending en alles klopt, inclusief deze Vlaamse reisleidster in het busje! Ik had precies dezelfde mevrouw! Deze grote juwelierszaken (of kleding outlets) waar je heen wordt gebracht dankzij jouw ‘betrouwbare’ reisorganisatie, werken met commissies van wel 40%. No kidding. In deze televisie uitzending bijvoorbeeld, zijn trouwringen aangekocht à 1850 euro (goede deal, aldus Storks) en vervolgens getaxeerd. Bij een onafhankelijke juwelier hadden deze ringen 700 à 800 euro gekost. BAM!

Dan, als klap op de vuurpijl, word je nog eens opgelicht op het vliegveld. Daar aangekomen pikken ze je eruit, waarschijnlijk door iemand van Storks zelf. Dan moet je een aantal formulieren invullen waarna Storks zogezegd de belasting terug zou krijgen van de overheid. Een vreemd verhaal, want een dergelijk systeem bestaat wel maar dit is er voor de toerist. Niet voor het bedrijf! Vluchtgegevens worden dan ook niet voor niks opgevraagd. Ten eerste, is jouw sieraad nét op tijd klaar, de dag voor vertrek. Geen tijd meer voor twijfels of onderzoek. Ten tweede, vist iemand jou eruit op het vliegveld. Vervolgens strijken deze bandieten (ja want dat zijn ze echt) nog eens 18% belastingteruggave over jouw aankoop op.

Na dit bijzondere avontuur, ik had gewoon lol met mezelf omdat ik zo zeker wist dat ik dit gezien had op televisie, gingen we nog naar het aquarium met allerlei vissen. Ook hier verdient Corendon een flinke commissie op. Kachinggg. Hierna kwam er nog 2,5 uur vrije tijd in Antalya, net te kort eigenlijk maar dit vond ik het leukste deel van de excursie! Zoveel kleuren en indrukken, prachtig.

Antalya market

Te bizar voor woorden dat dit door alle reisorganisaties wordt gedaan, wij als toeristen worden gewoon giga opgelicht. Dus, mocht je een keer naar Antalya op vakantie gaan, be aware!

Genoten

Ik heb genoten, van 9 dagen niks moet alles mag. Van de zee, van het eten en drinken, van mijn hotelkamer en van het gezelschap. Ik heb namelijk continue aanspraak gehad, van een lief Brabants stel dat ik ontmoette in mijn hotel. Ook op de excursies vond ik al snel mensen om mee te praten en onder andere Antalya mee te verkennen. Ik moet wel zeggen dat dit de moeilijkste solo trip tot nu toe was, voornamelijk door alles wat er de afgelopen maanden is gebeurt met als klapper het verliezen van mijn baan. De laatste avond vloeiden de tranen, terug naar reality. Maar al met al, ben ik blij er even uit geweest te zijn en vooral te hebben kunnen genieten van het mooie weer.

Daisy op excursie Kemer

Nu weer fijn terug bij mijn kattenkinders, heerlijke huis met prima bed (!) en weer terug aan het schrijven! Sowieso volgt er nog een blog over mijn tweede excursie die ging naar de plaats waar Sinterklaas écht vandaan komt!

Ben jij wel eens in de omgeving van Antalya geweest?

 

 

 

Tags: travel

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Heel lang geleden in Alanya geweest. Mijn eerste vakantie zonder ouders en allerlei excursies met reisorganisatie geboekt. Kwamen we vrij snel achter dat die 4x zo duur waren als wanneer je gewoon in de stad wat boekte. Hammam was 30 euro ofzo, kwamen we andere Nederlanders tegen die maar 8 hadden betaald! Vage business… Geen turkije meer voor mij sindsdien haha. Wat knap trouwens dat je alleen op vakantie gaat! Ik voel me altijd zo ongemakkelijk alleen. En de gevoelens zijn zo te begrijpen! Xo Daisy

  1. Reply

   Haha ja klopt, eigenlijk veel beter om alles lokaal te regelen! Alleen op vakantie wordt steeds makkelijker en kan er ook echt van genieten 🙂

 2. Reply

  Wauw kun je zien dat je zo ontzettend op.moet passen overal, toch schandalig! Gelukkig heb je wel een leuke tijd gehad, lekker even eruit! Balen van je baan meis. Maar bekijk het zo, een betere baan ligt op je pad!! Xoxo

  1. Reply

   Dankjewel! We wachten af!

 3. Reply

  Wat knap dat je alleen bent gegaan! En super dat je niet in die oplichters bent getrapt! Ze zijn zo sneaky in die dingen he! En je trapt er zo in als je niet op past!

  1. Reply

   Dankjewel ?

 4. Reply

  Nooit in Turkije geweest. Echt ongelooflijk van die oplichtingspraktijken zeg! En er zijn zoveel toeristen die daar dus gewoon instinken… Met een reisorganisatie ga ik al nooit, wil dit soort dingen echt niet aanmoedigen. Wel fijn dat je het zo leuk hebt gehad! Ik heb ook altijd nogal moeite om terug naar het normale leven te gaan 🙂

  1. Reply

   Ja stom he, snap niet dat dit zomaar kan!

  • Cindy
  • July 26, 2016
  Reply

  Dit jaar in turkije geweest voor de 1e x, ons werd gevraagd of wij kostenloos naar alanya wilde om gratis onze sieraden te laten schoonmaken…ik wantrouwde dit …denk dat dit bovenstaande geweest zou zijn.

  1. Reply

   Kan goed kloppen! Dat gratis schoonmaken, dat klopt, maar het hele circus eromheen is 1 en al oplichting..!

 5. Reply

  Vorig jaar Alanya geweest inderdaad, heb Turkije nu wel een beetje gezien.
  Ik boek trouwens nooit excursies via de reisorganisatie! Zijn vaak dubbel zo duur!
  Mooie foto’s heb je gemaakt!! 🙂

  1. Reply

   Oh maar Turkije heeft ook zoveel moois ❤️ dankjewel ?

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares