Travel – Een lang weekend naar (de hotspots van) Bahrein

Bahrein hotspots - Diyaata.com

Mijn out-of-office gaat aan, een collega roept ‘tot maandag!’ en ik kan het niet laten nog even te vermelden dat ik er maandag niet ben. Ik ga een lang weekend weg, naar Bahrein! Verbaasde blikken, ‘een weekend naar Bahrein, waar ligt dat dan?’

Bahrein, waar ligt dat?

Want als je er voor een lang weekend naar toe kunt, waar ligt het dan? Bahrein, ofwel het Koninklijk Bahrein, is een eilandstaat in de Perzische Golf. Bahrein is één van de centraal gelegen golfstaten, bestaande uit 33 eilanden, voor de kust van Saudi Arabië. De eilanden zijn onderling verbonden met bruggen. Ter indicatie: in het zuidoosten van Bahrein vind je Qatar en aan de overkant van de Golf vind je buurland Iran. Hierdoor vervult Bahrein een belangrijke positie binnen de oliewereld. In 1932 werd er voor het eerst succesvol olie aangeboord. Olie staat gelijk aan geld en je snapt het al, het land is zich enorm aan het ontwikkelen!

Ik snap wat jullie willen weten, want hoe lang ben je onderweg? Ik boekte een vlucht vanaf Amsterdam met KLM die direct vliegt op de hoofdstad Manama. De heenreis duurde 8 uur, terug 9 uur, dit beiden inclusief korte tussenstop in Koeweit waarbij je gewoon in het vliegtuig blijft. Heen vertrok ik om 14:00 ‘s middags en kwam ik lokale tijd (2 uur tijdsverschil momenteel) net na middernacht aan. Terug had ik een nachtvlucht, ideaal! Om 08:15 in de morgen landde ik weer op Schiphol. Wat mij betreft prima te doen, er is geen gigantisch tijdsverschil en op de terugreis kun je lekker een dutje doen.

Weetje: ‘Bahrayn’ betekent ‘twee zeeën’ in het Arabisch. Vroeger lag er een laag zoet water, onder het zoute water. Deze laag is inmiddels verdwenen.

Naar Bahrein, als vrouw?

Je snapt dat ik vooraf de nodige research heb gedaan. In eerste instantie, omdat mijn vriend er momenteel zit. Vervolgens om te kijken of ik hier misschien wel heen wilde. Maar toen ook nog eens omdat ik niet zo goed wist hoe vrij het land is, en of ik daar terecht kon als blonde (in eerste instantie) alleen reizende vrouw. Ik zal het alvast verklappen; dat kan prima!

De Al Fateh Grand Mosque

De binnenkomst in het land was het enige moment waarbij ik me niet welkom voelde, haha! Je koopt in Bahrein een visa on arrival, door middel van het entry formulier wat je in het vliegtuig al invult. Ik had ingevuld dat ik op ‘ family visit’ ging, op advies van vriendlief. Klonk goed, vond ik. Dat vond de douane beambte niet. Toen hij vroeg wie ik ging bezoeken en ik eerlijk antwoord gaf, was het hek van de dam. Ik ben compleet ondervraagd en alles werd in twijfel getrokken; tot mijn verblijfadres aan toe (wat ik echt niet zelf had kunnen verzinnen). Uiteindelijk mocht ik, nadat alle andere douanehokjes al leeg waren, het land in. ‘Good luck with your BOYFRIEND’, werd me nog nageroepen. Joeee, bedankt hoor!

Bahrein bestaat nog slechts voor +/- 70% uit Bahreiners. De andere 30% bestaat uit inwoners uit Oman, Indië, Pakistan, Iran en westerse expats. Het land is grotendeels Arabisch en daarbij Islamitisch. Ik heb echter ervaren dat het lang niet zo streng is als sommige andere Islamitische landen. Door de mengeling van culturen wordt er op sommige plekken (zoals de hotels) alcohol geschonken en verschilt de klederdracht van geheel gesluierd (chador) tot zelfs een kort rokje hier en daar.

Na het raadplegen van heel veel Google zoekresultaten, Instagram hashtags en andere bronnen heb ik mijn koffer gevuld met kleding die grotendeels bedekkend was maar niet té. Ik koos dus voor bedekte schouders en iets langere rokken/jurken. Dit bleek een prima keuze. Vooraf twijfelde ik enorm maar eenmaal in de straten voelde ik me hier prima bij. De enige plek waar ik me enigszins bekeken voelde, was in de Soukh, waar ik een shawl om heb gedaan tegen de starende blikken. Die had ik overigens steeds bij me, just to be sure. Wel goed om te vermelden; ik ben niet meer alleen op pad geweest en was altijd samen met mijn vriend. Hoe het dus alleen is, weet ik niet 100% zeker maar ik denk dat dit ook prima had gekund. Als er meer tijd was geweest, had ik dit ook zonder zorgen gedaan.

Wat valt er te beleven?

Bahrein is geen Dubai, al lijkt het er wel een mini beetje op. De nieuwe gebouwen, de gigantische shoppingmalls, luxe, erg Dubai-like. Er is echter (nog) lang niet zoveel te beleven voor toeristen als in Dubai. Ook hier had ik mijn research voor gedaan en we hebben zoals het echte toeristen betaamt, toch echt wat leuke dingen ondernomen!

Bahrein Fort – Qal’at al-Bahrain

Qal’at al-Bahrain is een zogenaamde ‘tell’. Simpel gezegd: een heuvel die is ontstaan door allerlei bebouwing door de eeuwen heen. Door bovenop het puin van oude gebouwen weer verder te bouwen, is er een (kunstmatige) heuvel ontstaan. In de zestiende eeuw bouwden de Portugezen hier een fort (een ‘qal’at’). In 2005 werd deze plek tot Werelderfgoed verklaard door UNESCO.

Wij gingen richting fort tijdens het ‘golden hour’. Het fort met de zonsondergang op de achtergrond, zorgt voor mooie plaatjes!

Rondlopen bij het fort is gratis, totdat er een bepaalde lichtshow begint waarvoor je een kaartje moet kopen. Wij besloten toen weer verder te gaan richting de volgende hotspot!

Royal Camel Farm

Die volgende hotspot, dat was de Royal Camel Farm. Hier was ik van tevoren het meest enthousiast over; hoe leuk klinkt dit! De kamelen zijn eigenlijk dromedarissen, ze hebben namelijk maar één bult. Volgens Google (ik heb ze niet geteld) lopen hier een kleine 10000 dromedarissen van allerlei leeftijden rond. De boerderij (Arabische stijl boerderij haha) is van de koning en hier worden dromedarissen gefokt voor races. Een kijkje in de Bahrein cultuur dus. Toegang is ook hier gratis.

De dromedarissen worden graag aangehaald en we mochten de dromedarissen van twee á 3 maanden oud ook voeren. Die zijn overigens al best groot, die jonkies!

Ik kreeg de indruk dat deze indrukwekkende beesten goed verzorgd worden. Ze hebben allemaal schoon water en voedsel en de stallen bieden genoeg schaduw. De grotere mannetjes staan wel allemaal individueel vastgeketend en dat vond ik wat lastig om te zien. Al kan ik me ergens ook voorstellen dat deze beesten wel erg sterk zijn en de echt grote mannetjes wellicht niet in groepsverband kunnen worden gezet.

Eerlijk, ik vond het écht heel leuk. Wat een toffe beesten met extreem mooie wimpers! De foto’s zijn dan ook prachtig geworden.

National Museum

Het nationaal museum is één van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden in Manama. Het museum bevatte (naar mijn mening) vooral veel opgegraven vondsten zoals potten, sieraden en dergelijke. Heel eerlijk; dit deed mij niet zoveel maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. Een paar gedeeltes van het museum waren ingericht met typische Bahrainse tafereeltjes, uitgebeeld met poppen en andere rekwisieten. Dit vond ik wel leuk! Wat voor spelletjes werden er op school gespeeld en hoe werkt een huwelijk in Bahrein? Natuurlijk werd er ook aandacht geschonken aan de dinosauriërs én aan de vondst van olie in het land in 1932.

De vloer van de centrale hal liet een grote plattegrond zien van Bahrein.

Soukh

De soukh is een leuke plek om even heen te gaan. Maar in alle eerlijkheid: ik vond het geen hele mooie soukh en het is heel veel van hetzelfde. Zoals al eerder vermeld hierboven, was dit ook de enige plek waar ik me een beetje bekeken voelde als blonde Westerse vrouw. Wel houd ik van de typisch gekleurde lampen die ze ook in deze soukh verkopen, zo sfeervol!

Shopping Malls

Ja, last but not least! De shopping malls hier zijn geweldig. Onderstaande foto’s zijn gemaakt bij de mall, wat een uitzichten!

Ik heb me ingehouden qua shoppen omdat ik vriendlief dit niet wilde aandoen en ik de ochtenden heb gebruikt om heerlijk een boekje te lezen op het balkon met uitzicht op zee. Een prima keuze vond ik! Mocht ik een volgende keer in Bahrein komen, dan ga ik wel shoppen hoor. Van Sephora (die heb ik wel een kort bezoekje gebracht) tot Victoria’s Secret en alle leuke kleding ketens. Love it. Ook vind je in de shopping malls enorm veel (internationale) restaurants.

Al Fateh Grand Mosque

De grootste moskee van de stad is een indrukwekkend gebouw. Wij hebben er een rondje omheen gelopen maar je kunt er als toerist ook (gratis) terecht voor een gastvrije rondleiding.

Bahrein, een aanrader?

Ik vind Bahrein absoluut een gave bestemming voor een lang weekend. Veel langer zou ik er niet direct naar toe gaan, je krijgt een prima indruk van het land in 3 à 4 dagen. Ik heb er wel echt genoten, niet alleen van de liefde maar ook van de warmte en het land zelf! Mocht ik in de gelegenheid zijn om nog eens terug te gaan, dan doe ik dit zeker. Al is het maar om die shopping malls nog eens te bezoeken!

Bronnen:

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  • Tineke
  • February 29, 2020
  Reply

  Prachtig, maar wat ik mij eerder afvraag.. Waar heb je al die leuke jurken gekocht?

  1. Reply

   Haha wat lief! De kleurtjes jurk komt geloof ik van bonprix (niet 100% zeker meer) en de blauwe jurk is van naked!

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

54 shares