Travel – Vliegen met een baby

Vliegen met een baby diyaata.com

Afgelopen oktober vertrok ik samen met Zinzi (toen 7 maanden oud) en mijn moeder, oftwel oma, op weg naar Kos, Griekenland. Ik was zo ontzettend toe aan warmte en ontspanning, dat we vrij kortdag een reis boekten en vertrokken. Op reis met het vliegtuig, mét baby, dat vond ik best spannend. Graag deel ik met je wat voor ons goed (of minder goed) werkte. Geen garanties..!

De bestemming

Ik wilde voor deze eerste keer graag vanaf een kleiner vliegveld vertrekken en daar liet ik mijn bestemming simpelweg vanaf hangen. Op een klein vliegveld hoef je minder lang vooraf aanwezig te zijn en het gaat allemaal iets sneller en gemoedelijker dan op Schiphol. Tevens vond ik de transfertijd op locatie belangrijk. Nog urenlang in een bus rondtoeren zag ik niet zitten na aankomst. Naar Kos konden we vliegen vanaf Rotterdam, voor ons dichtbij, en de transfertijd bij aankomst was relatief kort. Prima, daar gingen we heen!

Voorwaarden en bagage

Zorg ervoor dat je je bewust bent van de regels van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij. Ik had het één en ander uitgezocht en ontdekt dat TuiFly hele prettige voorwaarden heeft voor het vliegen met baby’s. Zo mag een baby tot twee jaar, gratis 10 kilo ruimbagage meenemen. Dit is niet bij iedere airline het geval en reizen met een baby, vraagt toch om best wat bagage. Als je deze bagage allemaal in je eigen koffer moet stoppen, dan ben je er nog niet..

Vaak mag je een buggy die je in één gedeelte kunt opklappen, meenemen tot de gate. Trust me, dat wil je. Een baby op je arm rondsjouwen en ook nog je bagage vervoeren is amper te doen. En dan moet je wellicht ook nog een keer naar het toilet.. Ik kocht voor Zinzi een Easywalker. Tot op heden ben ik super tevreden over deze buggy. Hij is lichtgewicht, heeft een draaghengsel en is nog vrij luxe voor een compacte buggy. Na de landing lag de buggy al direct naast het vliegtuig, op de terugreis lag hij (helaas) op de bagageband.

In het vliegtuig moest Zinzi uiteraard op schoot maar het vliegtuigpersoneel op de heenweg was enorm meedenkend. Wij kregen dan ook een rijtje van drie stoelen waarbij de middelste leeg was, ideaal. Dit maakte de reis een stuk comfortabeler. Op de terugreis hadden we dit geluk helaas niet.

Vliegen met een baby diyaata.com

Voeding & snacks

Zinzi kreeg met 7 maanden oud uiteraard nog flesvoeding. Ik had thuis een 0,5 liter thermosfles gevuld met kokend water voor het eerste flesje bij aankomst op het vliegveld. Even mengen met wat koud water et voila! De thermoskan heb ik vervolgens leeggegooid en na de douane opnieuw laten vullen met kokend water bij een koffietentje. Dit werd zonder problemen direct voor me gedaan. Hierdoor had ik in het vliegtuig ook direct een flesje klaar en was ik niet afhankelijk van het vliegtuigpersoneel wat druk zat was. Bij het opstijgen en dalen is wat te drinken, of een speentje, geven sowieso aan te raden i.v.m. de luchtdruk.

Haar avondvoeding liet ik wel opwarmen in het vliegtuig, maar toen was de rust al wedergekeerd aan boord en had het voor ons ook minder haast.

Verder; zorg voor snacks! Snacks zijn ideaal om de aandacht even af te leiden, bezig te houden, alles. Snacks zijn absoluut cruciaal. Zinzi was op dit moment vooral dol op maissnacks en ontdekte tijdens deze reis de babybiscuit van Bolletje!

Vermaak

Vermaak vond ik vrij lastig op deze (jonge) leeftijd. Zinzi heeft nog steeds een korte aandachtsboog en kon op dat moment natuurlijk ook nog niet zo gek veel. Ik had onder andere mee:

  • rammelaar die je kunt ombuigen
  • boekje
  • knuffel
  • filmpjes op de ipad en mijn telefoon
  • een groot soort Pop It, ligt momenteel ook bij de Action in de schappen. Dit was nog nieuw voor haar en was een top aankoop! Nog steeds (13 maanden) speelt ze hier graag, en rustig, mee.

Maar de grootste successen?

  • Sleutelhangers / labeltjes / frutsel dingen aan de tassen
  • Hoesje van de mobiele telefoon
  • Andere mensen

Kortom alles wat je niet verwacht en/of niet in de hand hebt…!

Hoe ging het?

De heenweg verliep super goed. Alles waar ik bang voor was, leek ongegrond. Zinzi en slapen is een dingetje, maar ze viel binnen no time in mijn armen in slaap. Ik wist niet wat me overkwam, modelbaby! Gelukkig was dit de heenweg, want de terugweg was het tegenovergestelde. Ze raakte volledig overprikkeld, oververmoeid en dus onhandelbaar. In deze volgorde was wel beter dan wanneer de heenreis zo’n drama was geworden, dan had ik er de hele vakantie weer tegenop gezien haha!

Uiteindelijk, uiteindelijk landt dat vliegtuig weer gewoon en is het ook maar een tijdelijke situatie. Eerlijk, die terugreis vond ik écht heel pittig. Maar alles was het wel 100% waard.

Ik hoop je wellicht een beetje te hebben geholpen en ben ook benieuwd naar jullie ervaringen!

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 shares