Tuinieren, 10 tips van een leek

pioenroos

Mijn tuin is best wel behoorlijk groot. Leuk! Maar heel veel werk.. Gelukkig kan ik rekenen op hulp van mijn vader en moeder, anders woonde ik hoogst waarschijnlijk al in een oerwoud (net als de buurman..)

TIP 1: probeer af en toe hulp in te schakelen voordat je besluit je hele tuin te laten betegelen…

Mijn tuin is verdeeld in een aantal gedeeltes. Als ik uit de achterdeur stap, sta ik in de kattenren en op mijn eigen terras. Hier zit ik het meeste en staan dus ook de tuinstoelen. Ook heb ik hier een kleine tafel staan waar vaak iets van bloemen of iets anders leuks op staat. Inmiddels hangen er in de ren ook weer bakken met aardbeienplanten en ook natuurlijk ook wat bloemetjes!

TIP 2: hang je aardbeien op hoogte, minder slakken die je aardbeienplant induiken!

Als je de kattenren uitgaat, kom je op een tweede terrasje met een grote eettafel met felroze stoelen. Hier hoop ik toch echt nog eens te gaan barbecueën met vrienden. Het is er nog nooit van gekomen maar wie weet dit jaar!

Rechts naast de eettafel staat een soort schuurtje die met bloed, zweet en tranen in elkaar gezet is destijds. Mijn berging was te klein om twee fietsen en het nodige tuin gereedschap te bergen.

Recht achter de eettafel hebben we een sort riet / bamboe geplant, in de hoop dat ik een beetje meer uit het zicht zit  Mijn tuin is namelijk open aan de achterkant, er loopt een paadje langs en er ligt een grote vijver.

TIP 3: wil je meer privacy? Bamboe en/of riet groeit erg hard!

Dan aan de linkerkant heb ik een prachtige, al zeg ik het zelf, bloementuin. Rechts mijn moestuin, of moestuin in de maak.

De bloementuin moest van mij veel bloemen bevatten die je gemakkelijk in een vaasje kunt zetten  Ik heb dus redelijk wat rozen en pioenrozen staan. Ook hebben we weer geprobeerd wat losse bloemen in te zaaien maar ik weet nog niet of dat gelukt is…

bloementuin

TIP 4: prachtig, die bloemen in de tuin, maar binnen heb ik er persoonlijk meer aan.
TIP 5: zaaien en je eigen veldboeket plukken!

De moestuin heeft twee boompjes, een appelboom en een vijgenboom.

TIP 6: behalve dat het heerlijk is om je eigen appeltjes te eten, hoop ik ook dat deze bomen nog iets meer gaan groeien zodat ik nog meer privacy heb

Verder heb ik ieder jaar wat (snoep) paprika plantjes, een komkommer plant en een (snoep) tomaten plant staan. Ook zaai ik peultjes in en dat is echt ieder jaar m’n beste oogst. De andere plantjes gaan normaal gesproken ook prima maar dan moet je wel direct a la minute slakkenkorrels strooien.. dat ging bij mij fout dit jaar. Ik heb dan ook wel extreem veel last van slakken omdat ik aan een vijver woon.

TIP 7: met peultjes kan echt niks misgaan en ze zijn heerlijk!
TIP 8: vanaf dat je plantje in de grond gaat, slakkenkorrels!

moestuin

Dat alles heeft natuurlijk heel veel water nodig dus dit is een inkoppertje maar…

TIP 9: zorg voor een tuinslang!

Laat iemand dat buitenkraantje voor je aanleggen want geloof mij, anders geef je heel snel op. Dat gezeul met gieters ben je na een week echt wel helemaal beu en dan kan die komkommerplant de (appel)boom in met z’n gezeur om water.

TIP 10: geniet, op je eigen terras met uitzicht op je eigen bloemen, een schaaltje zelf geteelde aardbeitjes naast je en met een Liefmans of glas Ice Tea in de hand.

Hebben jullie ook een tuin met leuke beginner tips?

PS: volgen jullie me al op Instagram en Bloglovin’?

Tags: moestuin, tips, tuin, tuinieren

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

 1. Reply

  Super leuk om lekker bezig te zijn met de tuin!

  http://www.Melana.nl

  • Gerda
  • June 7, 2015
  Reply

  Fijn dat ook de vogels geen aardbeien kunnen snoepen.

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares