Turkije – Excursie Demre, Myra en Kekova

Op vakantie in Turkije heb ik twee excursies geboekt. Naast de trip met de oplichtingspraktijken in Antalya heb ik ook één geslaagde excursie gemaakt naar Demre en Myra en de verzonken stad Simena bij de Kekova eilanden.

Demre

Dit was dé verkooptruc van deze excursie, Demre en Myra, hier komt Sinterklaas echt vandaan! Weet je nog, was het nu Spanje of Turkije? Nou toch echt Turkije blijkbaar!

In Demre staat een prachtige kerk, de kerk van Sint Nicolaas, waar tevens zijn graftombe staat. De kerk is inmiddels gedeeltelijk gerestaureerd en vond ik toch wel erg indrukwekkend. Ook heb ik volgens het geloof de voet van Sint Nicolaas zijn beeld aangeraakt en een wens gedaan.. Je weet maar nooit!

Demre

Sint Nicolaas staat bekend als de beschermheilige van vrouwen, kinderen en zeelieden. Daar horen dan ook drie verhalen bij.

Vrouwen

Een buurman van Sint Nicolaas was straatarm geworden en zag nog maar één manier om te overleven. Hij liet zijn drie dochters als prostituees werken. Sint Nicolaas kwam hier achter en gooide ‘s nachts een klomp goud door het raam. Hiermee werd onder andere de bruiloft van de oudste dochter gefinancierd. Dit herhaalde zich nog twee keer, zodat alle drie de dochters een gelukkig, getrouwd, leven kregen.

Zeelieden

De provincie van Sint Nicolaas werd eens geteisterd door een enorme hongersnood. In de haven lagen echter schepen vol met graan. Sint Nicolaas vroeg de sjouwersknechten om een deel van het graan aan land te brengen. Dit durfden zij echter niet, want het graan was eigendom van de staat en moest elders afgeleverd worden. Sint Nicolaas overtuigde de mannen dat zij niks tekort zouden komen bij de aflevering.

En zo ging het ook, de mannen voeren verder, leverden het graan af en er mistte niks. Nicolaas had ondertussen het graan uitgedeeld aan de hongerige bevolking en zij hadden genoeg voor twee jaar voedsel en een rijke oogst.

Kinderen

In het derde, uitgebreide, verhaal waaruit blijkt dat Sint Nicolaas beschermheilige van kinderen was, heeft hij drie kinderen tot leven gewekt. Een boer en boerin hadden drie kinderen vermoord en in het vat gestopt als zijnde vlees.. Sint Nicolaas kwam hier echter en wekte ze weer tot leven. De boer en boerin moesten beloven nooit meer iets dergelijks te doen.

DSCN0921

Myra

Sint Nicolaas was de bisschop van het stadje Myra en het echte Myra is bedolven geraakt onder de grond, mede door vele aanvallen en veroveringen. Een gedeelte van de stad is terug opgegraven, waaronder het Romeinse theater en de Romeinse baden (hamam). In de rotswand kun je verschillende rotsgraven terug zien.

Myra rotsgraven

Hoe belangrijker de overledene was, hoe hoger in de muur hij of zij werd begraven en hoe meer bewerkingen er werden uitgehakt in de rots.

DSCN0931

Kekova

Dit vond ik het ‘fijnste’ gedeelte van de excursie want we moesten mee op de boot door het helderblauwe water! Bij de Kekova eilanden bevindt zich een verzonken stad. De stad is onder water gekomen door de vele aardbevingen maar je kunt nog heel duidelijk huisjes, badhuizen en trappetjes herkennen. Onder water zie je nog kruiken en kannen liggen.

Kekova

DSCN0896

Kijk dan hoe een mooie kleuren! Niks geen filters dames en heren, zo was het écht <3.

Ik had ook een paar filmpjes gemaakt  van het boottripje en andere stukken van de excursies maar ik ben echt een watje! Ik durf gewoon niet! Ik heb gewoon niet het lef om tussen allemaal mensen die er niets van snappen, yes 65+, mezelf te gaan filmen. Ook draai ik de camera veel te snel omdat ik bang ben dat mensen me raar vinden haha! Iemand tips? Ik vind het zo leuk maar de drempel zoo hoog! Omdat ik het niet helemaal weg wou gooien heb ik alles achter elkaar geplakt en maar achteraf ingesproken. Erg! Maar goed, voor wie toch nog live beelden wil zien, komt ‘ie:

 

Kom maar op met die vlog tips! 😀

 

 

 

Tags: turkije

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Reply

    Geen vlogtips voor je helaas, doe het nooit namelijk. Maar ik heb wel bijzonder genoten van je filmpje! Heb meteen weer wat geleerd over die regio en je stem is heel prettig om naar te luisteren! Echt leuk!!

    1. Reply

      Ah thanks meis, dat is fijn om te horen! ?

  2. Pingback: Sinterklaas, wist je dat?

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares