Column – Waarom ik de uitspraak ‘Valentijn is commerciële onzin’ – onzin vind.

Liefde

Het is de week voor Valentijn. In de winkels is alles rood-wit gekleurd, de hartjes vliegen me om de oren en de ‘originele’ dating tips worden online en in print volop gedeeld. Alles straalt liefde uit. En Nederland? Nederland klaagt want ‘Valentijn is commerciële onzin’.

Er wordt geklaagd want liefde moet geen verplichting zijn. Het is een manier voor de winkels om meer omzet te genereren en we moeten er niet in mee gaan. Men doet niet aan Valentijn want het is overbodig en onzinnig.

Snap ik niet zo goed. Waarom is het commercieel om één dag van het jaar, in het teken te zetten van de liefde? Mijns inziens is liefde het mooiste wat er is; houden van en van gehouden worden. Ik geniet van de hartjes, van de liefde, van het thema van 14 februari. Single of niet, de liefde mag en kan gevierd worden op zoveel manieren. Ik kan de dooddoeners inmiddels niet meer aanhoren:

Bij ons is het elke dag Valentijn

Of

Ik heb geen Valentijn nodig om mijn liefde te uiten.

Tof voor jou Sjaak. Niemand verplicht je echter tot het sturen van een kaartje, het kopen van een doosje bonbons of een mooie bos rozen. Een simpel briefje in de lunchbox of een cheesy appje doen hun werk ook prima. Of simpelweg wat extra quality time samen, omdat het kan. Op de bank, zonder mobiele telefoon stand-by naast je dit keer. Niks commercie. Gewoon lief, gewoon leuk, even een momentje extra stilstaan bij de liefde.

Ik heb die afkeer en verbitterdheid nooit zo begrepen. Natuurlijk kan ik even moeten slikken wanneer ik, voor het zoveelste jaar op rij, niets te horen krijg op 14 februari. Maar de dag van de liefde, waar ik zo van hou, de rug toekeren? Never. Het is namelijk heel okay om de liefde te vieren. Elke dag van het jaar en met net ietsje meer aandacht op Valentijnsdag, omdat het mag.

Dus. Lieve allemaal. Heb je iemand om de liefde mee te vieren? Doe dan in ieder geval íets morgen! Een briefje of appje kan genoeg zijn, het is de kleine verrassing en het gebaar wat telt op een dag als Valentijn. Laat het niet zomaar voorbij gaan want je bent nu eenmaal in de luxe positie dat de liefde gevierd kan worden. Go for it.

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Reply

    Wat een geweldige column! Wij hebben Valentijn van het weekend al gevierd. We zijn lekker een weekendje weg geweest samen. Iets wat voor ons erg lang geleden was. En mijn ouders en schoonouders stuur ik een kaartje als bedankje voor hun steun de afgelopen tijd waarin wij het niet makkelijk hadden. 🙂

    1. Reply

      Ah wat fijn! En wat lief, je kaartje!

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 shares