Welcome to the smiling coast of Africa!

Wat een indrukken alweer..met nog geen 24 uur in Afrika, aan de smiling coast oftewel Gambia.

De verschillen met Oeganda zijn enorm, zowel positief als negatief. Afrika is niet Afrika, dat is me al heel duidelijk.

In Oeganda hielpen mijn Oegandese medereizigers mij gewoon om m’n koffer van de band te krijgen. Hier in Banjul werd ik door de koffer boys wel een blik waardig gegund (blond, jong) maar meer geld was er te krijgen bij mijn medereizigers, en dan met name de oudere single ladies.
Mijn koffer heb ik dus zelf van de band gesleept, maar dat ging me prima af!

In Amsterdam begon het al met de oudere Nederlandse dames met jonge donkere vriendjes uit Gambia. De vriendjes werden terug het vliegtuig op gezet, met als bagage een Nederlandse rollator voor moeders in de ‘compound’.
Ik kan het die jongens niet kwalijk nemen, geld maakt niet gelukkig maar neemt wel veel zorgen weg. Over de vrouwen ben ik nog niet helemaal uit. Is het naïviteit of is het gewoon het zoeken van geluk en daarbij liever niet teveel nadenken?
Hoe je het ook wendt of keert, beide partijen vinden er een weg in en maken zelf deze keuzes, dus wie ben ik om er over te oordelen.

Nu ik eenmaal in Kololi ben, de toeristische strip van Gambia, zijn de rollen wel ietwat gedraaid. Men heeft direct door dat ik alleen ben, een leugentje om bestwil houdt niet lang stand als je een hele dag in je uppie heen en weer loopt! En als ik hier alleen ben, heb ik vast ook geld?
1 en 1 is natuurlijk 2, waarom zouden ze niet een poging wagen.

Het begon vannacht al bij de koffer boy die mij naar m’n kamer bracht. Hints worden hier niet opgenomen. Na 3 x zeggen dat ik nu toch echt wou gaan douchen en slapen, heb ik hem eigenlijk letterlijk m’n kamer uit moeten zetten. Maar toen dat eenmaal gelukt was, wauw, een heerlijke douche en een ruime kamer, ik vind het prima!

Vanmorgen toen ik naar het ontbijt wilde wandelen, stond ik even te klungelen met m’n sleutel. Hoppa, daar was mijn persoonlijke schoonmaker die zich even kwam voorstellen. Die wil je ook te vriend houden nietwaar?
10 meter verder, tuinman 1. Gevolgd door tuinman 2. En in de lobby staat Henry. Henry zijn taak is me volledig onduidelijk maar zijn aanwezigheid kost me ong. 10 minuten per keer extra wanneer ik naar buiten wil.

Eigenlijk komen alle praatjes op hetzelfde neer. Uiteindelijk wil men met me op stap, oftewel, tegen betaling mijn gids worden. 1 op de 5 wil ook nog iets gaan drinken, uit eten en waarschijnlijk volgende week nog trouwen.

Op straat gaat dit allemaal nog een stapje brutaler maar ik moet zeggen dat ik mijn weg er wel in kan vinden. Oké, ik was vandaag van plan een tassen winkel op te zoeken en ben beland (met twee gidsen) in Monkeyworld, maar hey, ik ben op vakantie en plan maar niet teveel meer, het lukt toch niet. De rits van de tas is inmiddels gemaakt met hulp op afstand van mams via FaceTime, win win situatie!

Toen ik zojuist bij de receptie ging melden dat m’n koelkast kapot was, kwam ik er al snel achter dat kofferboy Barbarcar of iets dergelijks, meerdere taken heeft. Niks chillen dus, maar Barbarcar nodigde zichzelf uit op mijn balkon voor een half uur waarna ik weer letterlijk moest zeggen dat hij nu echt echt m’n koelkast moest gaan maken!

Geduld is het codewoord, en dat was in Oeganda ook zo. Shoppen kun je hier wel een stuk beter zo lijkt het, voordeeltje van het massa toerisme. Ook heb ik vanmiddag op de craft market een typisch Afrikaans spelletje gespeeld met een Bob Marley look a like, geholpen door de rest van de mannelijke markt heb ik dit ook nog gewonnen!

Gezelligheid kent men hier wel, en niet altijd met de verwachting van een tegenprestatie.

Volgens mij kent inmiddels heel mannelijk Kololi mijn naam dus ik denk dat
hectiek wel een keer moet afnemen als ik op straat verschijn….toch?

Morgen ga ik een dagje terug naar de ‘roots’ van Gambia, leren over de impact van de slavernij in dit land. Heftig, maar iets wat ik zeker niet wil overslaan.

Ps: een dag later pas weer internet om dit te uploaden, maar de Tour ging niet door dus hey, nog best up to date!

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 shares