Wijnproeven voor beginners – De beste tips voor DE (amateur) wijndrinker

Wijnproeven

Ben jij ook zo’n fan van een wijntje, zo op z’n tijd? Een fruitige witte wijn, een verfrissend rosétje of een lekker volle rode wijn? Na mijn wijnproeverij (hikkk) op Share a Perfect Day ben ik weer wat wijnkennis rijker en dus deel ik de volgende weetjes graag met jullie! Op naar een geslaagde avond wijnproeven:

  1. Je houdt je wijnglas bij de steel van het glas vast. Waarom? Anders warm je de wijn met de warmte van je hand op en drink je deze niet zoals ‘ie bedoelt is. Die vette vingers op het glas maken de kleur van de wijn ook wat troebel ogen. Wil je hem liever iets warmer dan mag het natuurlijk wel, al is het eigenlijk tegen de wijnetiquette. De enigen in Nederland die volgens de etiquette hun wijnglas bij de kelk mogen vasthouden zijn onze leden van het Koninklijk Huis. Cheers Willem!
  2. Kijk even goed naar de kleur van jouw wijn voordat je deze achterover slaat. Een witte wijn gaat van groenig (jong) naar een gele kleur (oud). Een rode wijn wordt met de jaren steeds donkerder, naar roestbruin aan toe. Een rosé kan alle kleuren hebben, jong of oud, en zie je in alle tinten roze en oranje.
  3. Walsen maar! Het heen en weer wiegen van je wijnglas dus. Dit mag terwijl je hem op tafel vasthoudt (amateurs) of diehard luchtwalsen, zonder te morsen! Terwijl je dit doet komt er zuurstof bij je wijn en komen de aroma’s beter los, naar het schijnt. Het ziet er trouwens ook erg professioneel uit dus gewoon doen. Wel even thuis oefenen…
  4. Snuiven, lekker snuiven, zei de mevrouw op de wijnproeverij. Dus. Je steekt je neus in je glas en je snuift. Dit is gewoon een extra stukje beleving, wat je ruikt dat proef je.
  5. Nu mag je dan toch eindelijk een slokje nemen. Maar HO! Het is wel de bedoeling dat je bij het eerste slokje een beetje ‘slurpt’. Er hoort samen met het slokje wijn ook wat zuurstof mee in je mond naar binnen te gaan. Dan kauw / spoel je heel kort en dan komt het moment van de waarheid…
  6. Spuug je of drink je? 🙂 Ik persoonlijk heb geen druppel uitgespuugd dat snap je, maar eh ja, het mag. Doe het dan wel een beetje subtiel wil je.
  7. Bij een goede wijn, hoort ook een ‘spijs’. Oftewel, iets te snacken. Mocht je thuis een eigen wijnproeverij houden, zet dan een bordje op tafel met wat pittige nootjes die je afblust met een goede koude witte wijn. Een rode wijn gaat goed met donkere pure chocolade en kaas, kaas schijnt bij alles goed te smaken zegt men.. Ik met m’n kaasfobie sla die even over 🙂

Zo, nu weet je genoeg voor een avondje wijnproeven vanuit huis, op de bank. Enjoy!

PS: ik kan het maar gezegd hebben… drink met mate 🙂

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Wil je een berichtje achterlaten? Leuk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

19 shares